Udružili se proizvođači jagodičastoga voća u FBiH

S obzirom na to da Bosna i Hercegovina proteklih godina bilježi veliku ekspanziju uzgoja jagodičastoga voća, prvenstveno maline, proizvođači su osnovali Udruženje proizvođača, otkupljivača, prerađivača i izvoznika jagodičastoga voća u okviru Gospodarske komore FBiH.

Ističu da će već početkom sezone biti suočeni s brojnim problemima i izazovima, a da će Udruženje zastupati interese članova u razgovoru s predstavnicima vlasti na razini FBiH. Navode da se procjenjuje da sektor otkupa jagodičastoga voća u BiH vrijedi više od 100 milijuna KM (100 posto izvoz) te da direktno i indirektno zapošljava između 80.000 i 90.000 radnika.

Ukupna proizvodnja maline u 2016. godini iznosila je više od 30.000 tona, a u 2017. godini očekuju se rekordni prinosi maline od preko 40.000 tona, podaci su Gospodarske komore FBiH. Naglašavaju da trenutni kapaciteti hladnjača nisu dovoljni da prihvate sve očekivane količine jagodičastoga voća (maline), pa se procjenjuje da više od 10.000 tona maline neće imati mogućnost lagerovanja.

Iz Gospodarske komore FBiH dodaju da zbog otežanoga plasmana i niskih prodajnih cijena maline više od 7.500 tona zaliha maline iz 2016. godine još čeka u hladnjačama. Što znači, 15.000 tona neće se moći primiti u hladnjače zbog ograničenih kapaciteta.

”Na ovaj način pokušavamo povećati svijest kod nadležnih institucija (Vlade FBiH, nadležnih ministarstva na razini Federacije i županija) te ih na vrijeme upozoriti na moguće probleme i posljedice (propadanje ploda na njivi, gubitak od 15 do 20 milijuna eura, socijalni bunt i prosvjedi) koji će nastati ukoliko se ne posveti veći značaj ovoj djelatnosti”, kazali su u priopćenju, prenosi Bljesak.info.

Ističu da se radi o poljoprivrednoj kulturi (malina) koja ima ogroman socijalni, pored gospodarskoga značaja, te da naglasak treba usmjeriti na rad državnih institucija koje bi zajednički s hladnjačarima trebali iznaći rješenje.

”Ne smijemo dozvoliti da nepravovremenim reagiranjem budu dovedeni u opasnost proizvođači, a hladnjačari se već nalaze u tom nezavidnom položaju. Prema tome, kapitalne investicije kao poticaj proširenju rashladnih kapaciteta i drugi poticaji su neminovni, jer bez uvođenja istih očekivanja su da će doći do pada, a ne rasta proizvodnje jagodičastoga voća ”, istaknuto je.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.