Udruge pozivaju vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam – Jabuka.tv

Udruge pozivaju vlade da zaustave ograničenja i spase zimski turizam

Krovna europska udruga putničkih agencija ECTAA i mreža NET pozvale su u petak europske vlade da odmah zaustave mjere karantene i ograničenja putovanja te tako spase sezonu zimskog turizma.

Ocjenjujući trenutne mjere karantene i ograničenja putovanja po Europi neučinkovitima, iz ECTAA-e ističu da je time ugroženo 80 milijardi eura potencijalne turističke potrošnje, dok se u pozivu za obustavu mjera poziva na nove smjernice EASA-e i ECDC-a o ispitivanju i mjerama karantene.

Naime, kako se navodi, ovaj su tjedan Europski centar za kontrolu bolesti (ECDC) i Agencija zračne sigurnosti Europske unije (EASA) usvojili smjernice za ispitivanje covid-19 i karantena zrakoplovnih putnika.

U tim se smjernicama, uz ostalo, preporučuje izuzeće od karantene i/ili testiranja na koronavirus za putnike koji putuju na kratko vrijeme tj. očekivani im je povratak u roku od 72 sata, i to s obzirom na potencijalno smanjene prilike za zarazu u tom kraćem vremenu i kada su kontakti s lokalnim stanovništvom ograničeni.

Iz ECTAA-e ističu i da članice NET-a pozivaju države članice da slijede te smjernice i odmah obustave karantenske zahtjeve i ukinu ograničenja za zrakoplovne putnike, a podržavaju i upotrebu antigenskih testova, za koje kažu da su pristupačni i brzi.

Turističkoj i industriji putovanja potreban je koordinirani pristup ograničenjima putovanja, a prelazak na režim proporcionalnih ograničenja zasnovan na dokazima mogao bi spasiti europsku sezonu zimskog turizma, što vrijedi oko 80 milijardi eura turističke potrošnje. Potičemo stoga europske vlade da olakšaju ograničenja, pa i da se za kraća poslovna putovanja ukinu, a savjetujemo i da se ukinu ograničenja putovanja za putnike u paket aranžmanu, poručuje tajnik NET-a Eric Drésin.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Nisu normalni. Ograničenja će bit još veća ako žele spsit zdravstvo. Već sad je praktično nemoguće otić liječniku ili zubaru u nekim državama.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.