Udruga poslodavaca: Očuvajmo radna mjesta i ublažimo posljedice koronavirusa – Jabuka.tv

Udruga poslodavaca: Očuvajmo radna mjesta i ublažimo posljedice koronavirusa

Život i zdravlje su na prvom mjestu i podržavamo sve mjere koje nadležna tijela poduzimaju u cilju sprečavanja širenja zaraze, ali takve mjere moraju biti praćene setom drugih ekonomskih mjera, priopćeno je danas iz Udruge poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH).

Radi se o tome, kako su dodali, da su zbog pandemije koronavirusa ugroženi proces rada i desetine tisuća radnih mjesta u kompanijama.

Krajnje je neprihvatljivo da zbog zabrane rada u određenim djelatnostima ili zbog nemogućnosti odvijanja procesa rada, više desetina tisuća radnika ostanu bez posla. Pozivamo hitno Vladu Federacije BiH, Savez samostalnih sindikata BiH da postignemo dogovor da za radnike koji bi ostali bez posla dio tereta preuzme država, dio poslodavci, a dio sami radnici, kažu u UPFBiH.

Iz UPFBiH su pozivali Vladu FBiH da omogući kontinuiranu svakodnevnu komunikaciju s Kriznim stožerom kojeg su formirali UPFBiH i Gospodarska komora FBiH.

Potpuno je neshvatljiva pozicija i neoglašavanje Agencije za bankarstvo FBiH povodom prijedloga Kriznog stožera poslodavaca za uvođenje moratorija na otplatu kredita za pravna i fizička lica. Pozivamo vlasti na nižim razinama, vlasti županija, gradova i općina, da hitno donesu mjere iz svoje nadležnosti koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa na gospodarstvo i radna mjesta, navode iz UPFBiH.

Krizni stožer poslodavaca koji je formiran na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH, a kojeg čine predstavnici UPFBiH i Gospodarske komore FBiH dostavio je prijedlog hitnih  mjera vlastima koje imaju za cilj ublažiti posljedice pandemije koronavirusa na gospodarstva i radna mjesta. Hitnim mjerama se od nadležnih institucija na svim razinama vlasti traži:

  1. Formiranje Kompenzacijskog fonda iz domaćih i stranih sredstava za refundiranje dijela troškova radnika koji će ostati bez posla
  2. Hitno postizanje dogovora između entitetskih vlada, sindikata i poslodavačkih udruga kojim će se definirati način zajedničkog snošenja troškova cijene rada
  3. Hitno donošenje moratorija za pravna i fizička lica za otplatu kredita
  4. Smanjenje i odlaganje plaćanja komunalnih usluga za vrijeme trajanja izvanrednog stanja
  5. Smanjenje i odlaganje troškova plaćanja najma poslovnih prostora i komunalnih taksi od strane tijela lokalne zajednice
  6. Definiranje parafiskalnih nameta koji će se smanjiti ili ukinuti dok traju izvanredne okolnosti
  7. Ispitati mogućost smanjenja cijene ili odgađanje plaćanja troškova energije

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.