Udruga Narcis sudjeluje u projektu ranog otkrivanja karcinoma dojke u BiH

Udruge žena liječenih od karcinoma dojke ”Narcis” iz Širokoga Brijega, koja djeluje na području ŽZH, sudjeluje u projektu ”Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nositelji prava na zdravlje u BiH”.

Projekt implementira talijanska udruga RE.TE u suradnji s institucionalnim partnerima i nevladinim sektorom. Partnerska nevladina organizacija u BiH je ”Think Pink – Zajedno smo jedno” i deset ženskih organizacija odnosno udruga koje se bave zdravljem žena među kojima je i Udruga Narcis.

Sveukupni cilj inicijative je omogućiti liječenje bolesti karcinoma ženskih organa u Bosni i Hercegovini gdje su učestalost ovih oboljenja i smrtnost tri puta veći u odnosu na zemlje Europe iako u BiH postoje mogućnosti za liječenje, izjavila je za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge Narcis Radica Lasić.

Jedina metoda ranog otkrivanja bolesti, u fazi kada je uspješnost liječenja veoma velika, je screening program za karcinom dojke.

Screening program je namijenjen zdravim ženama, odnosno ženama koje nemaju simptome bolesti. Sam pregled vrši se kako bi se očuvalo zdravlje žena i karcinom otkrio na vrijeme te u konačnici povećala stopa preživljavanja osoba oboljelih od karcinoma dojke, objašnjava Lasić.

Projekt implementira talijanska udruga RE.TE u suradnji s institucionalnim partnerima i nevladinim sektorom

Pojednostavljeno, screening program se vrši snimanjem dojki na mamografskom aparatu i namijenjen je ženama određene dobne skupine, od 50 do 69 godina, prema trenutnim smjernicama, a odnosi se na žene koje su prema godinama života u rizičnoj skupini za obolijevanje od karcinoma dojke.

Naša uloga kao udruge je između ostaloga i educirati žene i širu javnost generalno o screening programu, što to zapravo znači. Veoma je važno da se žene odazovu na pregled i sudjeluju, a ukoliko je screening program za karcinom dojke pokrenut, rekla je za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge Narcis.

Dodaje da se one kao udruga koja se bavi pitanjima ženskog zdravlja zalažu za uvođenje screening programa u cijeloj Bosni i Hercegovini kao jedinog načina ranog otkrivanja oboljenja, u skladu sa smjernicama Europske unije i procedurama za provođenje programa.

Partnerska nevladina organizacija u BiH je ”Think Pink – Zajedno smo jedno” i deset ženskih udruga koje se bave zdravljem žena

U Bosni i Hercegovini sustav zdravstvene zaštite je decentraliziran te ne postoji nacionalni screening program za karcinom dojke. Međutim, u dvije županije provodi se screening program za karcinom dojke, što je od izuzetnog značaja te smo mi veoma zadovoljne da su isti pokrenuti te u budućnosti mogu biti primjeri dobre prakse za pokretanje screening programa za ostale administrativne razine u našoj državi, zaključila je u razgovoru za portal Jabuka.tv predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke ”Narcis” Radica Lasić.

Screening program za karcinom dojke provodi se samo u Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji.

Omogućen besplatni preventivni pregled dojke u ŽZH

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.