Udruga Narcis: Rano otkrivanje karcinoma dojke izlječivo u 90 posto slučajeva

Radica Lasić, predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke “Narcis” Široki Brijeg izjavila je kako je u 90 posto slučajeva rano otkrivanje karcinoma dojke izlječivo i pritom upozorila na važnost educiranja žena kada je u pitanju ova opaka bolest.

Potrebno je da žene starije od 40 godina idu na mamograf, a one mlađe na ultrazvuk, ali i da vrše svakodnevne samopreglede, kazala je Lasić u razgovoru za Fenu i naglasila kako Udruga “Narcis” u cilju smanjenja ove bolesti održava i predavanja u svim srednjim školama ŽZH-a

Mjesec listopad, koji je u znaku borbe protiv ove opake bolesti, Udruga “Narcis” obilježava raznim aktivnostima.

Listopad uvijek obilježavamo raznim aktivnostima, a počinjemo sa šetnjom za ozdravljenje koja se već 12 godina održava u Sarajevu. Tu je i Dan roze vrpce, razna predavanja, druženja, a jako bitno je osvjetljavanje crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u rozu boju, u sklopu osvjetljenja poznatih bh. građevnina, kaže Lasić.

Udruga “Narcis”, osnovana 2004. godine, registrirana je u Širokom Brijegu, a aktivna na podučju cijele Županije Zapadnohercegovačke.

Udruga okuplja žene operirane i liječene od karcinoma dojke. I ja sam to prošla još prije 18 godina. Broj članica udruge varira. Moram napomenuti da su sve članice iz Širokog Brijega i da se svim srcem trudimo svojim radom pokriti sve gradove naše županije. Trenutno je aktivno 20 žena, istaknula je Lasić i dodala kako su ih u protekle dvije godine napustile četiri žene, koje su nažalost izgubile bitku.

Ističe kako žene dolaze u udrugu na samom početku bolesti, ostaju u njoj ili odlaze nakon izvjesnog vremena. Pruža ima se psihološka pomoć kroz grupne razgovore ili kroz razgovor s psihologom, ali i obična druženja, odlaske na večeru i tomu slično.

U cilju smanjenja ove opake bolesti Lasić ističe važnost educiranja žena jer, ističe, ono što je najbitnije je činjenica da je rano otkriveni rak dojke u 90 posto slučajeva izlječiv.

Lasić kaže kako je vrlo važno vidjeti ženu da diše punim plućima nakon što je izgubila ono što je čini ženom.

Udruga “Narcis” kao i sve takve udruge, osnovana je zbog psihološke podrške oboljelim ženama. Najveća sreća jednoj ženi koja je suočena s teškom bolešću, koja gubi ono što je čini ženom, dojku, menstruaciju, kosu, a ne rijetko i maternicu, jajnike i koja je sve to prošla i živi, i to punim plućima, kaže Lasić.

Pored mjeseca listopada, članice udruge u cilju borbe protiv ove opake bolesti, obilježavaju i Dan narcisa (prvi dan proljeća i dan novog rađanja).

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.