Udruga gospodarstvenika Posušje: BiH je najlošija u Europi po lakoći poslovanja

U Posušju je održana peta sjednica skupštine Udruge gospodarstvenika Posušje. Skupština je organizirana kao tematska, a tema je bila “Bankarski sektor u funkciji razvoja gospodarstva”.

Partner udruge u realizaciji ove teme bila je UniCredit Bank d.d. Mostar, a cilj ove tematske skupštine bio je informirati gospodarstvenike o uslugama koje pruža UniCredit banka, kao i banku o problemima na koje nailaze gospodarstvenici koristeći njihove usluge te razgovorima doći do prijedloga kako suradnju unaprijediti i dovesti na višu razinu.

“Prema izvješću Svjetske banke, BiH je najlošija u Europi, a među najgorima je u cijelom svijetu po lakoći poslovanja. U BiH ima više od 300 parafiskalnih nameta na svim razinama vlasti koji opterećuju domaće gospodarstvo. Gospodarstvenici plaćaju razne naknade komorama i turističkim zajednicama, pristojbe na različite ovjere dokumenata, opće i posebne vodne naknade, razne sudske, administrativne i komunalne naknade, članarine, naknadu za općekorisnu funkciju šuma i brojne druge namete na svim razinama vlasti općine i gradova preko institucija entiteta i BiH” – rekao je predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje Veljko Lončar.

Dodao je kako tek trebamo vidjeti hoće li novoizabrana vlast ispuniti obećanja i rasteretiti gospodarstvo od stotina nameta koji trenutno postoje.

Direktor UniCredit banke Ivan Vlaho poručio je kako su on i njegovi suradnici došli na ovaj događaj, ne samo kako bi ponudili proizvode institucije koju vode, nego i saslušali s kojim se problemima suočavaju gospodarstvenici, što su njihovi prioriteti u poslovanju s bankama te što prema njihovom mišljenju treba mijenjati u bankarskom sustavu i poslovanju banaka.

Predsjednik Upravnog odbora posuške Udruge gospodarstvenika Marinko Šego predstavio je Udrugu gospodarstvenika i neke osnovne socioekonomske pokazatelje općine Posušje. Makroekonomsko okruženje u BiH kao i poziciju UniCredit banke na bankarskom tržištu predstavio je izvršni direktor za investicijsko bankarstvo Igor Bilandžija.

O mogućnostima otkupa potraživanja i kreditnim linijama Svjetske banke govorile su Sandra Cico-Hajduk i Merima Beširević. Nakon prezentacija, započela je diskusija u kojoj su gospodarstvenici iznosili, uglavnom određene primjedbe na rad banke, kao i prijedloge kako suradnju gospodarstvenika i banke unaprijediti i podići na višu razinu. Osnovni problem, složila se većina, je u sporom rješavanju zahtjeva koje gospodarstvenici upućuju banci i nedostatak osobe u poslovnici Posušje zadužene za odnose s gospodarstvenicima. Direktor Vlaho se složio s gospodarstvenicima da se zahtjevi moraju rješavati brže i obećao da će sa suradnicima analizirati sve iznesene primjedbe i prijedloge kako bi se razina usluge banke podigla na još višu razinu u sljedećem razdoblju.

Ovaj događaj podržao je i načelnik općine Posušje Branko Bago, a na kraju je zaključeno kako će se suradnja gospodarstvenika i UniCredit banke intenzivirati te kako će se i u budućnosti organizirati slični sastanci, priopćeno je iz Udruge gospodarstvenika Posušje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.