Udruga Eko Otpor: Svi to rade, zar će moje ponašanje išta promijeniti?

Zimu smo već odavno ispratili, sveopća situacija oko virusa se koliko toliko smiruje, a proljeće je u punom jeku. Što to znači? Jedno je sigurno – parkovi i klupe, pripremite se, stižemo! Žedni sunca, zraka i slobode. O lijepa, o draga, o slatka slobodo, možda smo te ipak pomalo olako shvatili?

U nedostatku svete nam terase omiljenog kafića, konobara s “produženom” i dvosatnog ispijanja tog dragocjenog napitka, požurili smo pronaći dostojnu zamjenu ovim fenomenalnim, nama dragim trenucima. Vrlo brzo, pronašli smo, možda čak i bolju verziju od “originala”.

Kafić smo zamijenili parkom, šumom i livadom, a kavu nije bilo teško kupiti i ponijeti sa sobom. Eto ga, gdje ćeš bolje, svi sretni i zadovoljni. I ništa u svemu tome ne bi bilo loše da usput nismo zaboravili jednu stvar – parkovi, šume i livade dišu poput nas, a najsretniji su onda kada dišu punim plućima. To će zasigurno biti slučaj onda kada su lišeni i posljednjeg ostatka čovjekova boravka u njemu.

Priroda nam zbilja daje toliko toga, ali zauzvrat traži samo jedno – čistoću. Nešto što svi u teoriji znamo, međutim naglo zaboravimo u praksi. Nažalost, o tome najbolje svjedoče prizori iz parkova koje često gledamo, posebice u posljednje vrijeme. Ne, nije bilo slučajno, nije samo za ukras i ima svoju funkciju: koš za smeće – služi za odlaganje one kartonske šalice ispijene kave u parku i papirića od čokolade. Ne iziskuje mnogo truda, a rezultati mogu biti odlični.

Jesmo li naučili da sloboda ponašanja ne znači isto što i sloboda ugrožavanja? Izgovori su brojni… bacanje smeća uokolo kako nam se prohtje jer to nitko neće vidjeti? Svi to rade, zar će moje ponašanje išta promijeniti? Bio on klišej ili ne, poznata Gandijeva izreka kaže “budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu”.

Udruga Eko OTPOR nastavlja svojim djelovanje i ukazivanjem na neke stvari koje nam poručuju kako nam naše ponašanje ipak može promijeniti nešto, makar to “nešto” za početak bio i mali papirić koji će umjesto na travnjaku ili u rijeci završiti u smeću.

Ne bi bilo loše početi od sebe. Mic po mic, zasigurno bi došli do ljepših i čistijih parkova te oku i srcu ugodnijih trenutaka.

Tako malo je potrebno, a tako puno možemo imati. Zar ne?, navodi u priopćenju Udruga Eko OTPOR.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Neda mi se čitati , može li mi netko u dvije rečenice napisati šta se htjelo reći ovim tekstom, odgovor može komentarom ovdje a možete me kontaktirati na broj 63/000 0014

 • Htjeli su reći:”Nemoj biti stoka,baci smeće u kantu za otpatke.”
  Nema na čemu i drugi put!
  Bilježim se sa štovanjem.

 • Sramota ! A gdje su ovi svoje ljubimce što šetaju pa se nužda vrši gdje stigne ! To dok se kazne ne naplate nema druge ! Sramota samo se pitam šta je s tim ljudima da osnovno pa vidite šta se dešava sami smo si krivi ! Oćina ,škola ,crkva ,roditelji svi moramo raditi zajednički da nam grad bude lijep pa mi živimo tu ! Kamere slike i puna slika ime prezime kazna i to se za mjesec dana rješi uz edukaciju u školi pa nadalje ! Pa mi smo prije smeće zajednički kupili a danas roditelji djecu uče nemoj ti kupiti nisi bacio !!! Probudi se grade moj .

 • Sve je uzročno posljedično. Mladi rezonuju otprilike ovako:
  šta vi tu meni radi jedne vrećice, a tamo vam oni rade tersde…diskoteke….respiratori i sl.
  Mladi su takvi. Vode se primjerima. A u gradskim tijelima vide samo loš primjer

 • ima nas dosta koji bacimo u kantu za smeće uz šetnicu prema borku ili po gradu, ali je problem što te kante ne prazne oni koji su plaćeni za to, pa kad dođe naša draga bura samo to sve raznese

 • Pojedine kante u Borku nisu ispražnjene više od godinu dana. Jel ima neka nadležna služba da se bavi ovom problematikom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.