Učenici u Srbiji uče da hrvatski jezik ne postoji

Političko vodstvo Hrvata u Srbiji osudilo je u ponedjeljak nijekanje hrvatskog jezika u udžbenicima gramatike za učenike osmih razreda, ističući kako stoga ne trebaju čuditi negativni stavovi mladih u Srbiji o Hrvatima.

Hrvatski jezik u Srbiji ne postoji, upozorio je u izjavi predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, dodajući kako je to “vrh ledenoga brijega društvenoga konteksta koji uvelike opterećuje položaj Hrvata u Srbiji”.

Kako prenosi tjednik “Hrvatska riječ”, u udžbeniku gramatike skupine autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda, navodi se da srpski, slovenski, makedonski i bugarski jezik pripadaju skupini južnoslavenskih jezika “a da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

Premda se time negira postojanje hrvatskoga jezika ovaj udžbenik je odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i odgoja Srbije, navodi “Hrvatska riječ”, koja u tome povodu obratila mjerodavnim državnim tijelima.

U svezi s objašnjenjem pojmova lingvistički jezik i politički jezik smatramo da je na piscima udžbenika da to objasne. O tome ima dovoljno u udžbenicima, a tu su i stručnjaci za srpski jezik u Zavodu da provjere udžbenike, navodi se među ostalim u odgovoru Odbora za standardizaciju srpskog jezika upućenom tjedniku “Hrvatska riječ”.

Naš jezik obrazovni sustav Ministarstva prosvjete Srbije niječe. Nemojmo se čuditi stavovima djece obrazovanih iz ovakvih udžbenika, priopćio je u tome povodu DSHV na svojemu službenom Twitter nalogu.

Koliko se negativnosti u Srbiji pripisuje onome što ime hrvatski predznak predsjednik te stranke Žigmanov ilustrira primjerom proglašenja bunjevačke ikavice službenim, nehrvatskim jezikom u Subotici, na sjeveru Vojvodine u svibnju ove godine.

Paradoksalno je da se u Srbiji osporava hrvatski, koji je jedan od jezika Europske unije, a status službenog jezika dodjeljuje se takozvanom bunjevačkom jeziku, koji nigdje u svijetu nije priznat i ne može biti priznat u punom značenju te riječi. To je paradoks koji mi ovdje u Srbiji živimo, navodi on, prenosi Hina.

Kako dodaje, nijekanje samostalnosti hrvatskoga književnog jezika postoji kao trend, koji se i u političkom i kulturnom kontekstu u Srbiji gotovo kontinuirano pojavljuje kada su u pitanju vladajuće strukture.

Negativna slika o hrvatstvu se tako produbljuje – sve što dolazi iz Hrvatske je upitno ili manje vrijedno, čak nepostojeće. To je naravno daleko od istine ali dio je naših ideologijskih okvira u kojima mi živimo, zaključio je Žigmanov.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • E silna vijest potpuno isto i hrvatski učenici uče da srpski jezik ne postoji. I uvjek će tako biti jer je to zamazivanje očiju gladnom narodu da ne bi protestovali da su gladni

  • Srpski jezik ne postoji na području bivše Jugoslavije. Postoji u jednom malom dijeliću istočne Njemačke i ima vrlo malo sličnosti sa hrvatskim jezikom. Dosta je sličan poljskom.

  • Zato naša omladina redovito uči cajke i svaki vikend redovito ponavlja,ubijaju se i opijaju uz smeće sa istoka,nikoga to ne brine nimalo,režu vene uz stihove: Suzama sam lepio tapete,otišla je uzela je dete”.

    • Ne razumeš. To je bre umetnost, koja ne poznaje granice, lični izraz unutrašnje čovekove slobodarske niti, a bezgranična je i nebeska srpska pravoslavna crkva blagoglagoljivo neki dan reče Prvoslav, koji je inače duboko bre slobodarski uveren.

  • Imamo predstavnike u Bruselu, odmah izići s ovime. Upoznavati europu tko to živi u susjedstvu a ne priznaje jezik od punopravne članice EU-a, Idemo, Šuica ,Picula , Pejčinović- Burić zaradite svoju plaću.

  • Šuica, Pejčinovićka i slične (ne)moralne nakaze nemaju se vremena bakćati ovim.Oni samo kradu, kradu, kradu i ništa ne radu!

  • Dosta vise mazanja ociju narodu, trovanja mrznjom dok nas truju cjepivima, dok nam cjene skacu sto posto iz dana u dan, dok nas nase vode pljackaju i tlace. Zivotne namirnice drasticno poskupljuju a svi se prave blesavi…

    • Alal ti vera bre. Cepivo je obmana bre i zavera belosvetska usmerena protiv slobodarskog nebeskog naroda i čoveka. Pomaže bog.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.