Šarene gredice tijekom jeseni i zime

Većina ljetnog cvijeća početkom jeseni završava sa cvatnjom. Kako vaši vrtovi, okućnice i terase ne bi ostali bez cvijeća početak jeseni je pravo vrijeme za sadnju maćuhica. Velika raznolikost boje, oblika i veličine cvijeta daje posebnu draž ovom cvijeću.

Jesen je idealna za sadnju maćuhica iako se iste mogu saditi i u proljeće. Jesenska sadnja maćuhica preporučljiva je budući da je zemlja još topla i biljke se bolje razviju za zimu te tako u proljeće maćuhice budu bujnije i pune cvjetova.

Maćuhica je vrlo otporna na niske temperature i hladnoću pa vrtu daje posebnu čar tijekom jeseni i zime. Uspijeva kao vrtna biljka, ali i kao lončanica. Riječ je o cvijetu u kojem možete uživati tijekom cijele jeseni i zime, sve do pojave prvih velikih vrućina. Najčešće se sadi u vrtovima, visećim posudama, gredicama. Ako maćuhice planirate saditi u vlastitom vrtu, na balkonu ili terasi, prilikom kupovine sadnica obratite pažnju na nekoliko detalja. Birajte biljke s puno cvjetnih pupova i zdravim zelenim listovima.

Sadnju maćuhica je najbolje obaviti krajem rujna ili početkom listopada, uz korištenje namjenskih supstrata, a ako se sadnja obavlja u postojeće tlo, odnosno gredice, onda je prije sadnje potrebno obaviti gnojidbu tla, za što preporučujemo organska gnojiva Vrtko ili Povrtko. Sadnja presadnica se obavlja na razmak između biljaka 15 – 20 cm, a nakon sadnje je potrebno obaviti zalijevanje biljaka. Za uzgoj maćuhica najbolje je odabrati osunčane i djelomično zasjenjene lokacije.

Vrtko – mikrogranulirano organsko gnojivo namijenjeno za osnovnu gnojidbu lukovičastog cvijeća, kao i presadnica cvijeća koje se sade u jesen (maćuhice).

Dva tjedna nakon sadnje, obavlja se prva prihrana odgovarajućim odnosno namjenskim gnojivima, a u tu svrhu preporučamo provjerena gnojiva za cvjetajuće biljke . Svakako i nakon sadnje biljke potrebno kontinuirano zalijevati, prihranjivati i štititi od bolesti i štetnika. Vrlo bitno kod uzgoja maćuhica je uklanjanje ocvalih cvjetova jer biljka reagira tvorbom novih cvjetnih pupoljaka.
Maćuhice su prikladne u vrtovima, cvjetnjacima i gredicama, na terasama i balkonima, u posudama i košarama, duž staza i drvoreda.

Sve u sve maćuhica je cvijet u kojem možete uživati tijekom cijele jeseni i zime.

(www.jabuka.tv)