Učenici u ”Perspektivi”: Kiseljak je ustaški grad – Jabuka.tv

Učenici u ”Perspektivi”: Kiseljak je ustaški grad

Serijal “Perspektiva”, koji Radio Slobodna Europa realizira od veljače ove godine u suradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) posjetio je i Kiseljak.

Riječ je o jednogodišnjem projektu odnosno TV serijalu o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U ulogama producenata i voditelja izmjenjuju se uglavnom poznati i alternativni glazbenici poput repera Marchella ili Brane Jakubovića iz benda Dubioza Kolektiv, dok je Kiseljak posjetila Remi iz Elementala.

Koncept emisije se bazira na razgovorima mladih osoba, uglavnom učenika određenih škola na određene teme koje su uglavnom završavale prepucavanjima na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Tako su pojedini sudionici, ni krivi ni dužni, odnosno samo iskreni, postajali mete ismijavanja pojedinih medija i društvenih mreža.

Slično je bilo i u Kiseljaku. Naime, učenici Srednje strukovne škole Fojnica u Kiseljaku odgledali su prvo razgovore snimljene s njihovim kolegama iz Srednje škole Zijad Dizdarević u Fojnici te ih komentirali, dok bi u sljedećoj emisiji situacija trebala biti suprotna.

Učenici su tako iznosili svoja mišljenja o međunacionalnim odnosima u Kiseljaku i okolici, te odgovarali na pitanja glede njihovih osjećaja o bh. i ostalim zastavama,jezicima konstitutivnih naroda, državnim himnama, druženjima i zasnivanju romantičnih veza s osobama drugih nacionalnosti, vjeronauku u školama itd.

Zanimljivo je da većina njih nije znala kako bh. himna nema teksta, te ih većina miješa pojmove nacije, vjere i etnije.

Njihovo nepoznavanje osnovnih demokratskih principa i pojmova ide tako daleko da jedna učenica iznosi činjenicu da Kiseljak nikad nije imao načelnika bošnjačke nacionalnosti što je po njoj diskriminatorska činjenica, a Kiseljak ustaški grad.

Dotaknuli su se i prava i povlastica koja bh. Hrvati imaju od strane Republike Hrvatske, ponovno iskazavši samo neznanje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.