Učenici OŠ Kočerin bili izuzetno aktivni u ”Tjednu zaštite okoliša”

 

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta. To je najvažniji dan UN-ovog poticanja ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša.

Tako se i Osnovna škola Kočerin iz istoimenog širokobriješkog sela priključila akciji koja promovira važnost zaštite okoliša te su cijeli tjedan posvetili brizi o okolišu.

Naime, ekološka sekcija škole, pod vodstvom nastavnice Željke Soldo i pedagogice Ive Kvesić, uspjela je organizirati raznovrsne aktivnosti kroz cijeli tjedan pod krilaticom Like za Zemlju, vodu i zrak. U provođenju aktivnosti sudjelovali su učenici svih razreda. Tako je ponedjeljak bio zadužen za rad s iskorištenim čepovima kako bi učenici ukazali na recikliranje i ponovnu uporabu materijala, i organizaciju eko kutka.

U utorak učenici su očistili školsko dvorište i okolicu škole i stekli važnost pravilnog odlaganja otpada. Kako škola nema organizirano razvrstavanje otpada članovi ekološke sekcije od starih paleta napravili su odlagalište plastike.

U srijedu je organizirana eko patrola koju čine učenici ekološke sekcije, a zadatak eko patrole je nadzirati učionice i školsko dvorište kako bi ih očuvali čistima. Taj dan su izrađene i postavljene u dvorište kućice za ptice, koje su izrađene od starih materijala i obojane ekološki prihvatljivim bojama. U srijedu su imali i zanimljivo izvlačenje eko listića s jednostavnim zadacima koje svaki pojedinac može učiniti u svrhu zaštite okoliša.

Završni dan, u petak, učenici eko sekcije zasadili su cvijeće koje je donirala Udruga EKO ZH. Učenici područne škole Podvranić pomoću svojih učenika zasadili su maslinu koju je također donirala Udruga EKO ZH, te se nadaju da će ta maslina dočekati buduće brojne generacije i stajati kao podsjetnik na aktivan i uzbudljiv tjedan. Tjedan su završili u slatkom i veselom ozračju. Udruga EKO ZH također je donirala slatkiše za učenike.

Posebna zahvala ide za učenike ekološke sekcije koji su marljivo radili cijeli tjedan, a i u dosadašnjim akcijama. Važno je naglasiti da Osnovna škola Kočerin sudjeluje u implementaciji projekta Misli o prirodi koju financira Vlada Švedske, a provodi Centar za promociju civilnog društva. Osnovna škola Kočerin sudjeluje u ovom projektu još pored četiri škole Županije Zapadnohercegovačke i 37 škola s područja BiH. U tijeku je i uređene suvremene eko učionice u školi u vrijednosti 6.000 KM koju financira Vlada Švedske.

U ovom tjednu smo imali i donatore bez kojih ova akcija ne bi bila moguća, a to su: Mjesna zajednica Kočerin, udruga EKO ZH, Chemo Commerce, Herta doo, Biteks doo, str. Kuna.

Zahvaljujemo svim učenicima i roditeljima, nastavnicima, učiteljima, školskom osoblju i vodstvu škole na podržanoj i nadamo se uspješno provedenoj akciji. Jer Zemlja je nama poklonjena kao dar, ona je naš dom i naša dužnost je čuvati ju i brinuti se za nju. A dužnost nas odraslih je da poučimo one najmanje, jer oni su naša budućnost, priopćeno je iz Osnovne škole Kočerin.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.