Ubojstva se naručuju i u BIH, a koštaju i do 150 tisuća eura

Naručeno, profesionalno ubojstvo ima paprenu cijenu u podzemlju.

Naručitelji su spremni “iskeširati” i do 150.000 eura, koliko košta, kako kažu za CdM upućeni u ovu problematiku, povlačenje obarača na snajperu. Ako je meta osoba čije je ubojstvo već jednom spriječeno ili koja vrši neku važnu funkciju i ima organizirano osiguranje, cijena može ići i preko prosječne granice.

A profesionalne ubojice koje na našim teritorijima izvršavaju ubojstva uglavnom dolaze iz okruženja Bosne, Srbije, Albanije. Za osam dana u Crnoj Gori dogodila su se dva ubojstva koja su temeljito isplanirana, naručena. Prvo je 18. srpnja hicima iz pištolja, naočigled svoje malodobne djece i supruge, ubijen Baranin Igor Mitrović.

U pucnjavi koja se dogodila u srijedu u 1.20 u Herceg Novom ubijen je Niko Roganović (65), otac Duška Roganovića koji je u eksploziji u travnju ostao bez noga.

“Počinitelji likvidacije obično pripadaju nekoj kriminalnoj organizaciji.
Profesionalne ubojice teško se otkrivaju i uglavnom su bili u nekim od organizacija poput Legije stranaca, policije, vojske i slično, gdje su usavršili rad s eksplozivima i raznim vrstama oružja”, objašnjava za CdM kriminolog Darko Trifunović.

Ubojstva su najčešće posljedica sukoba zbog narko biznisa i između klanova koji jedni druge smatraju konkurencijom.

– Postoji i dark net na kojem se javljaju početnici koji za jako male pare izvršavaju ubojstvo, to je stranica interneta koju koriste osobe sklone kriminalnim radnjama kako bi se izbjegao zakon.

Kada se ubojstvo dogodi, primjerice, u Crnoj Gori, sumnja se uglavnom na počinitelje iz okruženja. Isto tako je i u Srbiji, BiH…, rekao nam je Trifunović, ističući da je najteže riješiti ubojstva bez očiglednog motiva. Oružje ubojice dočeka već pripremljeno ili ga kombinacijom raznih kriminalnih radnji prokrijumčare.

Važnu ulogu igraju pomagači i logistika koja ih dočeka. Uglavnom se žrtva prati i utvrdi se njezin idući korak koji je za ubojicu pogodan, a za nju koban.


(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.