U ŽZH žele uvesti srpski jezik i ćirilicu

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović uputila je Domu naroda Parlamenta FBiH Inicijativu za izmjene Ustava Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije u dijelu koji se odnosi na službene jezike i službena pisma.

”Vidljivo je da se bosanski jezik nepravilno naziva bošnjačkim, a da se kao službeni u potpunosti izostavlja srpski jezik i pismo ćirilica. Ovaj nesklad djelomično je utvrdio i Ustavni sud FBiH u presudi od 7. srpnja 1998. godine, u kojoj je utvrđeno kako je naziv ‘bošnjački’ jezik neustavan”, stoji u Inicijativi potpredsjednice FBIH.

Mišljenja je da taj nesklad između županijskih ustava i Ustava FBiH proizvodi ogromnu političku štetu kao nepriznavanje jezika i pisma konstitutivnih naroda.

Iz tog razloga Mahmutbegović je predložila Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH da pokrene amandmanske procedure pred nadležnim županijskim skupštinama, što je jednoglasno i utvrđeno na sjednici ovog zastupničkog kluba.

zupanija_zzh_table

”Predložili smo amandmane kako bi se u ustavima Zapadnohercegovačke, Hercegovačko-neretvanske i Posavske županije službeni jezik pravilno nazivao bosanski jezik i istovremeno uveo kao službeni srpski jezik i službeno pismo ćirilica”, izjavio je predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić.

Ustanovljeno je, kako pojašnjava, da su odredbe članka 10. Ustava u dijelu koji se odnosi na definiranje službenog jezika i pisma suprotne federalnom Ustavu.

”U Ustavu FBiH jasno i nedvosmisleno stoji da su službeni jezici u FBiH ”bosanski i hrvatski jezik” pri čemu je dopunjen amandmanom na način da definira i srpski jezik kao službeni jezik, a pored pisma latinica dodaje i ćirilica kao službeno pismo Federacije Bosne i Hercegovine”, rekao je Ćatić, koji zahtjeva od ovlaštenih predlagača da pokrenu predložene amandmanske procedure.

Sjednici Kluba Bošnjaka u srijedu su osim članova nazočili i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara.

(Fena)

32 komentara

 • ovaj tekst je napisan na nacin kao da ga pisao neki podobni politicar koji prica a nista konkretno reci…hrvati imaju svoj hrvatski jezik I samo hrvatski je hrvatima sluzbeni jezik,a drugi narodi nek se sluze kojim god jezikom zele.

 • NIŠTA NOVO TA I PRIJA SE PREDSJEDNIK POTPISIVAO ĆIRILICOM SAMO DA ČOVJEK OBNOVI DA NEZABORAVI A MI OSTALI ĆEMO NORMALNO UČITI NAŠ hrvatski jezik a Bošnjaci svoj Bosanski a ako netko hoće ućiti i Srpski i Bosanski neka uči to je njegovo pravo pa i danas mnogi studiraju NJEMAČKI ENGLESKI FRANCUSKI to jest strane jezike

 • Za iluca
  Ti očigledno ne kužiš o čemu se ovdije radi
  Dođeš u Dom zdravlja kad ono na njemu ćerilična ploča tako u školi , policiji i svim drugim javnim ustanovama.
  Hoćemo li ih razbijati ?
  Zar su nam ti problemi potrebni pored svih drugih problema

 • Ma neka piše kako hoće na državnim ustanovama, samo vi dajte da mi radimo i od svoga rada možemo živjeti. U Njemačkoj niko ne gleda table i kako na njima piše, jer nas pola taj jezik ne razumije, a navalili tamo ko mutavi. Ne znače nama pisma i table ništa, dok god smo jadni i gladni. Ne širite više međunacionalne netrpeljivost, jer gladan čovjek ne razumije ni jedan jezik. Ovim političarima stara izreka uvijek na tapetu “zavadi pa vladaj”. Bio Srbin, Bošnjak ili Hrvat ništa ne znači ako ljudi idu vani radit, bavite se vi socijalom, a o kulturološkoj nadogradnji ćemo kad nam sve ostalo bude na mjestu. Sram vas više bilo! FUJ!

 • Pa zašto bi nekom smetala ćirilica,ako gospodin Mikulić može klesati po Kočerinu,zašto ni bi bila i na putokazu…Podržavate godinama istu opciju koja to također zagovara,stog mi je nejasno odkud sad problemi…
  I dalje budimo pasivni pa možemo očekivati arapsko znakovlje,ako naiđe šeik Bakirov prijatelj,a Bakir je jaran sa Čovićem i tako to…da se ne izgubi!

 • Bolje da smo pismeniji ,neka cirilice ona ne uzima gladnima kruh kao politicari ,a i dobar je orjentir gdje se nalazi da se ne izgubi.
  Nasi politicari daju da se nebitnim stvarima narod zabavlja ,problem je neimastina ,lopovluk ,nezaposlenost ,nepravda i puno toga.

  • …..a kako si ti glup… Kakve veze ima ćiriilica s Kočerina sa srpskom ćirilicom? A stvarno si gluuuuuuuuuuupppp………

 • super je cirilica meni kad dodje kazna iz policije ja se potpisem cirilicom velikim stampanim slovima nisu vracali nazad znaci da znaju citat stacemi i latinica i cirilica ako neradis nigdje nemas para i ostalo

 • Ako ce biti u cijeloj BiH, nek onda bude i u ZHZ-u. Tri jezika, dva sluzbena pisma, ali svugdje isto. Ista pravila i za Posusje i za Trebinje, i za trece, npr. u Sarajevu.

 • Ako mnogima ne smeta slušanje zavijanje Cajke toga odpada od srpske glazbe koja se proširila na žalost i među Hrvatima, zašto vam smeta Ćirilica? Jer mnogi jedam dan jure slušat Tomsona, Škora a, drugi dan Cecu i ostale cajkasta govna poput cece.

 • Da mi imamo dovoljno u dzepu nebi nas slova zanimela kako svi engleski uce a znamo sta su u drugom ratu radili hrvatskoj vojsci

 • Treba uvest natpise na tri jezika i dva pisma, tako da svaki natpis bude napisan šest puta: hrvatski naziv na ćirilici i latinici,pa tako i na ostala dva jezika.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.