U znak sjećanja na fra Mirka Ćosića oslikan zid pokraj crkve u Buhovu

Likovna kolonija “Fra Mirko Ćosić” održana je sedmu godinu zaredom u Buhovu u znak sjećanja na akademskoga slikara fra Mirka Ćosića (1903. – 1967.). Kolonija je održana u organizaciji Udruge za očuvanje baštine Hercegovine “Riječ i slika”, u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Likovna kolonija “Fra Mirko Ćosić” održana je i ove godine kao zajednički projekt Udruge za očuvanje baštine Hercegovine “Riječ i slika” i akademskih slikara Anđelka Mikulića i Antuna Borisa Švaljeka te studenata Akademije likovnih umjetnosti u Širokome Brijegu.

Profesori i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, sa sjedištem u Širokom Brijegu, vrijedno su oslikavali svoje radove u širokobriješkom selu Buhovo, a sedma godina održavanja likovne kolonije dokaz je uspješnosti i upornosti ovih poštovatelja lika i djela pokojnog fra Mirka Ćosića.

Sva likovna djela nastala na ovoj koloniji imat ćete priliku vidjeti izložene na jednoj od budućih izložbi, a ove godine smo posebno ponosni što je oslikan zid pokraj župne crkve Presvetog Trojstva u Buhovu s motivima Isusa na Maslinskoj gori, priopćili su organizatori.

Fra Mirko Ćosić rođen je u Buhovu, tada župa Rasno, 15. srpnja 1903. godine. Pučku školu završio je u Rasnu, gimnaziju kod franjevaca u Širokom Brijegu, a bogoslovni studij u Mostaru i Strasbourgu. Za svećenika je zaređen u Mostaru 1929. godine. Na zagrebačkoj Umjetničkoj akademiji, u klasi profesora Becića, stječe naslov akademskoga slikara, postavši tako prvi akademski slikar s prostora zapadne Hercegovine.

Godine 1935. dolazi u širokobriješku Klasičnu gimnaziju kao profesor likovnog odgoja i tu predaje “Crtanje” i “Povijest umjetnosti” do krvavih događaja u veljači 1945. godine, kada su partizani pobili gotovo sve profesore te poznate Gimnazije. Do kraja 1945. godine bio je gvardijan i župnik u Širokom Brijegu, nakon čega biva osuđen posve nevin na deset godina zatvora i završava u zeničkom Kazneno-popravnom domu. Nakon izdržavanja kazne, djeluje u Mostaru, Humcu, Čapljini i Širokom Brijegu. Preminuo je u 65. godini života, 17. srpnja 1967. godine.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.