U Zagrebu znanstveno-stručni skup povodom godišnjice presude “Šestorci”

Povodom godišnjice presude Jadranku Prliću i ostalima u Zagrebu će se u četvrtak održati znanstveno-stručni skup pod nazivom “Ustavna država i haške presude”. Organizator je Udruga sv. Jurja, a događaj će okupiti veliki broj znanstvenika koji imaju što reći na ovu temu.

Akademik Davorin Rudolf će održati predavanje na temu “Haški tribunal – pravna ili politička institucija”, dok će Davor Derenčinović govoriti o temi “Kaznenopravni aspekti presude MKSJ u predmetu Prlić i dr.”.

Nazočnima će govori i odvjetnik Veljko Miljević, a njegova tema je “Institut združenog zločinačkog pothvata u presudama MKSJ s posebnim osvrtom na presudu u predmetu Prlić”, dok će bivša odvjetnica generala Slobodana Praljka, Nika Pinter održati predavanje na temu “Politika ne-prihvaćanja dokaza u predmetu IT-04-74”.

Profesor Željko Holjevac će govoriti na temu “Hrvati u Bosni i Hercegovini od Berlinskog kongresa do Domovinskog rata“, a profesor Ivo Lučić će se referirati na temu “Politički i vojni kontekst hrvatske borbe u BiH”.

Nakon njega će Ante Nazor govoriti o temi velikosrpske politike i ulozi Hrvatske u spašavanju Bihaća i Muslimana ’90-ih godina. Zadnji će govoriti profesor Miroslav Tuđman, a njegova tema je “Banovina Hrvatska u predmetu IT-04.74.”.

Očekuje se kako će najavljeni događaj u Zagrebu još jednom upozoriti na nepravdu koju je ova presuda nanijela bh. Hrvatima koji su na ovaj način označeni kao udruženi zločnački poduhvat i nametnuta im je hipoteka da su bili agresori na zemlju u kojoj žive stoljećima, prenosi Dnevnik.ba.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.