U Zagrebu održano predavanje povodom 25. godišnjice smrti Gojka Šuška

U organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg – Zagreb u velikoj dvorani ZZŠB na adresi Ilica 43/1 u Zagrebu 2. svibnja u večernjim satima je održano predavanje “Sjećanje na ratnoga ministra obrane RH Gojka Šuška (1945.-1998.).

Predavanje je održao general-pukovnik HV-a, Krešimir Ćosić, a isto je moderirao Hrvoja Mandić. Na predavanju je bila obitelj Šušak, te veliki broj suradnika, prijatelja, simpatizera lika i djela Gojka Šuška, te članova ZZŠB.

U svom izlaganju Krešimir Ćosić je rekao kako je bio jedan od najbližih suradnika Gojka Šuška.

Gojko Šušak je stvorio pobjedničku hrvatsku vojsku koja je porazila JNA i Srbe u Domovinskom ratu. 

Shodno tome Ćosić je istaknuo da je Šuškova ostavština pobjednička hrvatska vojska i članstvo Sjeveroatlantskom savezu, odnosno NATO-u. Gojko Šušak uvijek je tražio rješenje, odnosno ljude koji su se znali nositi s problemom.

Uspio je i pobijedio u ratu za kojeg su svi vojni stručnjaci smatrali da ga Hrvatska vojska neće moći dobiti.

Na upit je li američka tvrtka MPRI imala kakvog udjela u pripremanju hrvatskih oslobodilačkih operacija kako se stalno tvrdi u srbijanskim, ali i nekim hrvatskim medijima Ćosić je odgovorio:

Glavni stožer HV-a je isključivo zaslužan na pripremu i provedbu vojno-redarstvene operacije Oluja a Amerikanci nisu imali nikakvih obavještajnih saznanja za operaciju Bljesak i Oluju. Američki kongres je proveo istraživanje, na pritisak medija, o udjelu tvrtke MPRI u pripremi hrvatskih oslobodilačkih operacija kongres je donio izvješće u kojem piše navedena tvrtka nije imala nikakvih udjela pripremi operacija Bljeska i Oluja. Priču oko MPRI-a su još 1995. godine stvorili srbijanski i neki međunarodni obavještajni krugovi kako bi umanjili snagu pobjedničkih hrvatskih snaga HV-a i HVO-a. Takva propaganda je bila korisna za tvrtku MPRI jer su mogli svoje usluge ponuditi drugim zemljama kao što su to učinili u Afganistanu. 

Na kraju izlaganja Ćosić je pročitao pismo američkog ministra obrane William J. Perrya posvećenog svom prijatelju Gojku Šušku.

Došao sam ovdje ne samo kao predstavnik SAD-a već i kao prijatelj Gojka Šuška. I moja supruga i ja izražavamo najdublju sućut i sućut naših sunarodnjaka vama, Đurđa, i vašoj djeci, Gojkovoj majci, bratu i sestri. Naše su misli i molitve danas s vama. Smrt Gojka Šuška nije samo velik gubitak za njegovu obitelj i prijatelje već je to velik gubitak i za Hrvatsku. Ono što je Shakespeare rekao u jednoj svojoj drami o jednom velikom Rimljaninu kažem danas za jednog velikog Hrvata: otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti. 

Iz kratkog ali sadržajnog i više nego uspješnog života Gojka Šuška evidentno je da je veliki sin Širokog Brijega i Hercegovine dao nemjerljiv doprinos u stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske, te ostavio veliki trag svojim životom i djelom.

Uz prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana prvi je kojem možemo biti zahvalni što danas živimo u neovisnoj, suverenoj, demokratskoj, modernoj i slobodnoj Lijepoj našoj.

Nakon predavanja vodstvo ZZŠB organiziralo je prigodno druženje u prostorijama zajednice za sve uzvanike.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Počivao u miru božijem !
    Gojko Ŝuŝak se prihvatio da bude ministar Obrane u Hrvata i najtežim okolnostima za Hrvate u RH a posebno u BiH.

  • Daj boze da smo imali jos vise veliki Hrvata iz iseljenistva umjesto Udbasa poput Manolica i Boljkovca.Nedvojbeno vitez Gojko Susak samo je veci Dr. Franjo Tudjman.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.