U Zagrebu održan deveti susret Lipnjana

Na sv. Nikolu, 6. prosinca 2014. u Franjevačkom samostanu Hercegovačke franjevačke provincije u Zagrebu održana je Lipanjska večer. Bio je to deveti susret Lipnjana u Zagrebu. Skupili su se Lipnjani sa svih strana: iz Lipna, Hercegovine, Zagreba i cijele Hrvatske, Europe, kao i njihovi gosti.

Susret je počeo, uobičajeno, svetom misom u 18.00 sati koju su predvodili poznati duhovnik i uznik fra Jozo Zovko i fra Tomislav Puljić, gvardijan Franjevačkog samostan u Širokom Brijegu (a inače porijeklom iz Lipna). Na misi smo se prisjetili svih naših pokojnih Lipnjana. Fra Tomislav i fra Jozo su pozdravili Lipnjane, lipanjske goste pohvalili rad na očuvanju korijena i učvršćivanju lipanjskoga zajedništva. Fra Jozo nas je nadahnutom i poticajnom propovijedi uputio kako kršćanski živjeti u ovim izazovnim vremenima i okolnostima.

Nakon toga program je nastavljen prema predviđenom programu. Fra Jozo Zovko nas je ovom prigodom podsjetio na lipanjske velikane uma i srca i putokaze (naše svećenike).

Fra Jozo se prisjetio i hrvatskih domoljuba, „lipanjskih pivača“ 1981. (Marijan Paponja, Ivan Brkić, Rudan Ćorić, Mirko Šaravanja, Jozo Raspudić) koji su kao „neprijateljski elementi“ dobili kaznu po 14 mjeseci i s njima je istodobno bio i fra Jozo Zovko u zatvoru u Ćelovini u Mostaru, jer su pjevali hrvatske i svete pjesme dok su išli pješke u Međugorje. Oni su ga darovali drvenim križom, simbolom muke i Života te se zajednički fotografirali.

Nakon toga fra Tomislav Puljić, lipanjski izdanak, blagoslovio je naše jelo i djelo uoči večere.
Potom su pozdravljeni Lipnjani iz samoga Lipna, naši najdraži gosti koji su došli uglavnom busom iz Hercegovine, ali i svi ostali Lipnjani i njihovi večerašnji gosti.

Nazočnima se obratio i g. Karlo Šaravanja, predsjednik Mjesne zajednice Lipno, prenio svima pozdrave iz Lipna i zavičaja, iskazao radost i zadovoljstvo ovoga susreta, poželio da se ova manifestacija zajedništva nastavi i dalje te svima zaželio ugodnu zabavu.

Potom je Miljenko Nakić, idejni začetnik i neumorni aktivist Lipanjske zajednice Zagreb i općenito lipanjskoga zajedništva podijelio Zlatne plakete Lipanjske zajednice Zagreb, i to Ivanu Raspudiću, kapetanu malonogometne ekipe Lipno koja je ove godine osvojila Općinsku ligu Ljubuškoga i bila na finalnom turniru u Tomislavgradu i Silviji Brkić koja je iz mrtvila pokrenula lipanjsko kulturnoumjetničko stvaralaštvo KUD Lipno i okupljanje nevista došla i prišla i Tomislavu Ćoriću, predsjedniku Lipanjske zajednice Zagreb.

Lipnjani su i ove godine došli iz Hercegovine i donijeli svoje darove, poglavito uobičajenu i bogatu „košaru zajedništva“ (izvorne i vlastite proizvode iz Lipna i zavičaja).

Za nazočne, a poglavito za najmlađe, priređena je tombola. Gotovo svaki igrač dobio je nagradu a pokloni su osigurani od naših brojnih i već tradicionalnih sponzora.

Podizanju ugodne atmosfere i druženja ove godine uvelike su pomogli članovi nedavno osnovanoga HKUD Lipno sa mladim harmonikašem Ivicom Brkića i guslarom zv. Šitić. Bio je ovo njihov prvi službeni nastup u Zagrebu, i s pravom možemo reći da su položili ispit, te se nadamo da će nas i u budućnosti uveseljavati.

Uz bogati domjenak nastavilo se zabavljati sve do iza ponoći.

Skupu je nazočilo preko tristo Lipnjana i njihovih gostiju. Skup je protekao uz druženje, priču, podsjećanje na Lipno i dane u njemu. Gangalo se, pjevao bećarac i druge pjesme, zaigrala trusa…

Sutradan, 7. prosinca 2014., na povratku doma u Hercegovinu, Lipnjani su posjetili Hrvatske branitelje, stopostotne invalide koji u Savskoj 66 prosvjeduju zbog gaženja njihovih stečevina i prava. Lipnjani su ih darivali, pružili im potporu i podršku u njihovim opravdanim zahtjevima.

Istim su poklonili hercegovačke specijalitete. Dojam je da su branitelji bili veoma očarani našim posjetom i podrškom.

Opći je dojam da je ovaj lipanjski zbor bio veoma uspješan i da je Lipanjska večer u Zagrebu postala nezaobilazna manifestacija lipanjske zajednice u Zagrebu i uopće svih Lipnjana.

Ovaj skup svojim poklonima pomogli su mnogi, svatko na svoj način, a iznad svega zahvaljujemo Franjevačkom samostanu u Dubravi i Općini Ljubuški.

Nakon podmirenja troškova, slobodna sredstva, po već ustaljenoj praksi, bit će utrošena na posjet lipanjskih bolesnika i potrebitih pomoći, što redovito radimo svake godine uoči Božića.

Lipanjska zajednica zaželjela je svima sretan Božić i sve najbolje u novoj 2015. godini te još jedanput zahvaljuje svima koji su nazočili večeri i pomogli na bilo kakav način.

(www.jabuka.tv | Marijan Milićević)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.