U više od 40 austrijskih mjesta proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina

Zbog snježnog nevremena više od 40 mjesta u austrijskim pokrajinama Salzburg, Tirol, Donja Austrija i Štajerska odsječeno je od svijeta. Na tim je područjima proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina. Poginulo je najmanje osmero ljudi, spasioci tragaju za nestalima, prenosi HRT.

Daleko u magli skriva se vrh planine Nordkette iznad Innsbrucka. Nastavljaju se dani bez predaha za sve hitne službe u planinskim područjima Austrije. Ništa nova za trenirane stručnjake, ali i stanovnike zemlje navikle na duge, hladne i snježne zime…

Ipak, svakih nekoliko godina ponovi se jedna ovakva – s golemim količinima snijega. Na mnogim je mjestima premašio visinu od 3 metra – previše za zaustavljanje najveće prijetnje – lavina – sigurnosnim detonacijama eksplozivom.

Beskrajno čišćenje snijega nastavlja se u selima Gornje Austrije. Oko 100 vojnika u Spitalu na Pyhrnu i Rosenau na Hengstpassu, uklanja ga s krovova kuća kako se ne bi urušili pod težinom bijelog pokrivača.

U zrakoplovnoj bazi Aigen vojnici su spremni za akciju. Čim vremenske prilike to dopuste helikopteri će početi s letovima opskrbe i izviđanja.

Stanje je i dalje kritično u Tirolu – Kühtai, Ginzling i Hochfügen – i dalje su nedostupni. I Gosau je odsječen od ostatka zemlje, a u Hallstatt i Obertraun su trenutačno može stići samo vlakom.

U Štajerskoj je evakuirano tridesetak seoskih domaćinstava, a razina upozorenja od lavina ostaje na najvišoj – petoj razini. Više od tisuću kućanstava i dalje je bez električne energije.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.