U Viru proslavljena svetkovina Srca Isusova

U petak 3. lipnja 2016. godine u župnoj crkvi sv. Jure u Viru kod Posušja proslavljena je sveta Misa u čast svetkovine Srca Isusova, što se slavi od vremena župnika don Ante Bakule (župnik: 1910.-1936.) kao supatron župe.

Svečanu Misu predvodio je don Damir Pažin, koji je kod nas u Viru boravio od rujna 2014. kao bogoslov, a od Krista Kralja, 23. studenoga iste godine, kao đakon. Veliki broj domaćih župljana i vjernika iz okolnih župa prisutstvovao je na toj svetoj Misi i procesiji s kipom Srca Isusova što su ga nosili ministranti osmaši i uz pjevanje vinjanskoga župnika don Joke Blaževića Litanija u čast tome velikom Srcu.

Kao posebni uzvanici bili su i članovi radionica Biskupijskoga caritasa Nazaret i Emanule iz Mostara. Misno slavlje pratili su svojim sviranjem i pjevanjem članovi Zbora mladih, što ga je osnovao još kao bogoslov današnji predvoditelj don Damir. Ovaj mladi svećenik Damir, rodom iz Stoca, od Mlade mise nalazi se u župi Buna-Blagaj, gdje sa župnikom don Nikolom Menalom obavlja sve pastoralne poslove i vodi dva zbora, a drži vjeronauk za 400 vjeroučenika svih razreda. Sabranim vjernicima, s našim svećenicima: don Slavenom Ćorićem iz Sutine, fra Marinkom Lekom iz Rakitna, don Jokom Blaževićem iz Vinjana, don Antom Ivančićem iz Zagorja, održao je prigodnu propovijed o Srcu Isusovu koje je istočilo svoju ljubav za naše spasenje i koje iz nebeske stvarnosti kuca kroza sva vremena za sve nas.

Župnik don Ilija Drmić izrekao je zahvalu Bogu i svima nazočnima na ovome slavlju, napose predvoditelju slavlja i pjevačima koji su uzveličali današnje slavlje pod vodstvom skoroga studenta glazbe Milana Đereka i ing. Mladena Čambera, kao i onim pjevačima Velikoga mješovitoga zbora što ga vodi studentica Petra Galić uz učenicu Anitu Čamber, koji također pjevaju u našoj župi. Župnik je pozvao sve vjernike da razgledaju izložene predmete ovih marljivih štićenika iz Mostara i nabave one koji im se posebno sviđaju, čime će pomoći ovoj skupini Caritasovih štićenika iz Mostara.

Oni su prije Mise izložili sve svoje radove na pločniku ispred novoga spomenika u čast dvojici glagoljaša iz Vira, don Anti i don Marku Budimiru, kao i biskupu Mati Deliviću koji je dvije godine proboravio kod njih u Viru za vrijeme turskih ratova u Bosni os 1837. do 1878. god. U toj prigodi Viranima i ostalim vjernicima predstavili su svoje rukotvorine i oduševili ih svojim duhom i srčanošću. Korisnici Caritasovih radionica jesu osobe s posebnim potrebama, a njihovi radovi su nas se dojmili, jer su na njima prepoznatljivi njihovi vješti prsti što su umjetničkim talentom uvježbani za ovu vrstu posla.

Mogli smo svi vidjeti i kupiti slike Milosrdnoga Isusa jer je ovo Godina milosrđa Gospodnjega, zatim satove, razne ukrasne posudice, pepeljare, kvalitetno vino i rakiju što je upakirano u posebne drvene okvire za darivanje… Novac koji su prikupili njihova je plaća i poticaj za daljnji rad i radost.

(www.jabuka.tv | Josipa Milas)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.