U utorak štrajk i u srednjim školama ŽZH – Jabuka.tv

U utorak štrajk i u srednjim školama ŽZH

Štrajk učionica

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke najavio je štrajk upozorenja koji će biti održan u utorak, 8. rujna 2015. godine, prvi nastavni sat u svim srednjim školama, u obje smjene.

Kako navode iz Sindikata, prosvjetari štrajkaju zbog nepoštivanja dijelova Kolektivnog ugovora, neisplate regresa, porodiljnih naknada koje kasne osam mjeseci, jednokratne pomoći koja nije isplaćena ni za 2014. godinu, kao ni dugovanja prema uposlenicima koji su tužili Vladu ŽZH zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora za 2011. i 2012. godinu.

Svjesni teškog stanja u kojem se nalazi ŽZH, a za koje nisu krivi proračunski korisnici, sindikalisti se nadaju da će sve stati na ovom jednosatnom štrajku, te da će Vlada i institucije u županiji ozbiljnije početi rješavati nagomilane probleme. Za nemar i bezvlašće iz prethodnih godina treba netko odgovarati, a prosvjetari više ne žele plaćati grijehe vladajućih struktura, navode iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama u ŽZH.

Podsjećamo, štrajk upozorenja za utorak također je najavio Nezavisni sindikat uposlenih u osnovnim školama ŽZH. Tek nakon što je počela nova školska godina, nastavlja se rat na relaciji sindikati – Vlada ŽZH.

(www.jabuka.tv)


49 komentara

 • Ma daj otpepajte vise vi i vasa prava .postoji li itko jos ziv i treba li zivjetii itko osim vas.kako vas nije sramota !!? Vi nam ucite djecu i oni od vas uce.sramota !!!

 • Podrška prosvjetnim djelatnicima . Sramotno je zalaganje za navodna hrvatska prava a ne isplaćuju se porodiljne naknade majkama. Da , i to je krivo Sarajevo.

 • Mislite da je nama lako,pa i mi imamo djecu i trebamo kupiti sve kao i ostali,a nitko nas ne pita da li možemo…Sramota je da intelektualci žive na rubu egzistencije… Zbog toga pustite nas da tražimo svoja prava,jer ne znate kako je raditi ,a ne dobivati ono što te pripada… sramota je da tako lijepo zanimanje nije cijenjeno kao nekada,pa bi svima bilo ljepše …ne treba osuđivati nekoga,a ne znati pravu istinu…

 • Nema dosadnije struke od vas ucitelja,nastavnika i profesora, stalno se nešto bunite a najmanje radite. Koda je ostalim strukama divno i krasno, nema ni nama porodiljnih naknada ni regresa i sl… Dajte malo poradite na vasem prenošenju znanja da djeca manje idu po instrukcijama, a o školama da ne govorimo postale su ko straćare, a vas uopće nije briga, osim svojih interesa. Što niste strajkali u 6 mj kad je završila nastava, imali ste vremena, a ne sad kad starta školska god.

 • Znaci vama lose i mi trebamo sutiti! Koji su to glupi prijedlozi,umjesto da se svi dignemo i borimo se za bolje sutra.

 • Imate pravo i borite se. Ali kako obavljate svoj posao? Djeca nemaju znanja. Pitajte po Širokome bilo koje dijete nešto što pripada opcem znanju nemaju pojma. Pa i kada završe gimnaziju priličito su glupi. Ima nekoliko vrlo dobrih nastavnika u Klancu ili profesora gore na Brijegu ali su rijetkost. Po meni je to problem. I zato nema nekakvog razumjevanja za vaše zahtjeve. A što se tice toga da i vi imate djecu i troškove, pa i…? Tko nema djecu i troškove?

 • Škole su stračare to je istina kako neko napisa gore i u tim stračarama trebaju raditi učitelji do mirovine, porodiljne naknade prosvjetari nisu podijelili na posebne skupine nigdje ne piše da se to odnosi samo na nastavnike ili uposlene u školama, i što napomenu netko TKO E KRIV TKO DOVEDE U OVU SITUACIJU TREBA LI ITKO ODGOVARATI, njima je najbolja Roletova ko je jamio jamio

 • Ma kako vas više nije sramota samo pijete kave i smišljate neke prosvjede,sad završilo ljeto ajmo sad malo štrajkat.

 • Pa, kako vas nije sramota?! Regres,jednokratne isplate…Mislite li da bilo tko osim vas ikako ima takva primanja?! Tisuće ljudi bi bilo presretno da su na vašem mjestu, a vi uvijek “ugroženi”.Prestanite koristiti našu djecu kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva, nego se potrudite naučiti ih , za što ste i plaćeni!!!

 • Sto se instrukcija tice.. Ja jedine prihode imam od djece koja meni na instrukcije dolaze.. I definitivno ne zaradjujem zbog toga sto profesori lose objasnjavaju, nego zato sto djeca ne uce, ne slusaju na satu i imaju prazne biljeznice.. Meni su isti profesori predavali i nisam trebao na instrukcije, ucio sam … Bavite se malo sa svojom djecom, ne ucite ih da je netko drugi kriv za njihovo neznanje…

  • Hhaahah, a sto je nastavnicama/cima koji pozivaju djecu da im “dodatno objasne” iako je Jankec rekao da će se takve pojave rigorozno kažnjavati jer to spada u teže kršenje ZOR-a.

   • Za takve smo mi krivi. Svi popustimo, sagnemo glavu i pošaljemo svoju djecu jer nitko neće da se suprotstavlja. Razumijem da nitko neće da izlaže svoje djete ali ako ništa ne uradimo “dodatno objašnjavanje” nikad neće prestati. Slažem se da ih nema koristi prijaviti ravnatelju jer ćete samo dobiti problem sa nastavnikom a ravnatelj neće ništa poduzeti. Tu dolazimo do ključnog pitanja. Tko imenuje ravnatelja?
    Sarajevo nije 100%. Bira ga vlast koji smo mi izabrali na izborima. Dokle god budemo birali korumpirane političare oni će postaljati korumpirane ravnatelje a oni će tolerirati to što nastavnici roditeljima uzimaju novac za znanje koje su MORALI DOBITI BESPLATNO. jednom rječju TRAŽILI STE GLEDAJTE.

   • Posrankec je vješt manipulator za onog tko ga ne zna. To što on govori je za naivce. Misli sasvim suprotno. Jedno govori,drugo misli a treće radi. I sad vonja županija na njega koliko je se tamo uvlačio da sjedne u fotelju. Lale moja na šta spadne jadna duša. Ali neka,jedan je sudac. Još malo pa nestalo. Stara jela se počela sušit.

 • vi svi koji se bunite na štrajk prosvjetara mi niste jasni,u kojem toru vi živite,pa ispadate baš ko ostrižene ovce i opet izgleda čekate da vas puste na pašu,da je normalno svi bi štrajkali,komplet stanovništvo,ne samo zaposleni u državnim institucijama već i zaposleni u privatnom sektoru i nezaposleni

  • Postoje dvije vrste ljudi. Jedni koji se bore za svoj boljitak prosvjedovanjem i traženjem onog što im pripada, i druga koja se za svoj boljitak bori pogodovanjem kriminalu i uzimanjem onoga što im ne pripada.
   Prosvjetni radnici (u najvećem broju) se nisu ni na kakav način nelegalno obogatili i koliko vidim ne žive raskošno, zato ne vidim ništa loše u tome da se bore za sebe.
   Usput nije loše da primjerom pokažemo našoj djeci da se treba buniti protiv nepravde koja nam se dešava na svakom koraku (bolnice, škole, sudovi, zapošljavanje …) nego da se mire sa stanjem i da se zadovoljavaju mrvicama ispod stola kriminalaca.

 • PA NEMUGU SVA DJECA BRZO SVATIT SVE TU NASTANE KAOS VI NEMARNI ZA OBJASNIT TAKO DA MORA KOTEBE NA IST.KAZI DA NIJE TAK.KO MRSKA VAM PARA STALI.KOLKO ZNAM PRIJA NIJE BILO TAKOGA KRIMINALA.

  • Koja glupost. Naravno da mogu shvatit, Samo ako žele. Ne možeš bježat sa sata i tipkat poruke na satu i biti dobar učenik. Ne podržavam nastavnike koji daju instrukcije i smatram da ih treba izbaciti sa posla ali je smješno da djeca moraju poslije nastave ići na instrukcije kod istog čovjeka koji im je to isto predavao prije 2 dana. Ovdje je u pitanju problem s roditeljima. Umjesto da discipliniraju svoju djecu i tjeraju ih da uče i poštuju nastavnike oni vide krivca u lošim nastavnicima i prse se plaćajući instrukcije da ne ni njihovo dijete bilo “mimosvit”.
   Zato treba djetetu kazna i konjigu u šake umjesto mobitela i neće biti potrebe za instrukcije.

 • Hajmo svi prosvjedovati jer nam se svima ne isplaćuju porodiljne naknade…zašto vrtić poskupljuje…zašto se i kod nas grad ne snosi dio cijene vrtića… Ako su majkama uplaćivani doprinosi, zašto nema novaca za porodiljne naknade za zaposlene majke? Gdje su ti novci?

 • Jeste vi meni smijesni sto se bunite protiv strajka,pa cila drzava treba na noge i strajkat,zato nam je ovako sto samo sutimo i zadovoljavamo se jadom i cemerom.da zivite u kakvoj drzavi vidjeli bi svako malo neki prosvjedi radi krsenja prava,zakona..a onda odemo u njemacku pa ajme kako je sve uredjeno,zaradjuju,imaju prava na djecji,bla,bla…Nije stvar samo u prosvjeti nego u svim sektorima,vec prosvjeta ima pravo na sindikat koji joj omogucuje strajk i neka tako treba

 • Pametnija poruka bi bila ajmo svi raditi, a ne -ajmo štrajkati! Ako je to ono što želimo da nastavnici nauče djecu, onda nam nema pomoći!-

 • vi koji pišete protiv štrajka i profesora sigurno imate veću plaću od 850 KM za visoku stručnu spremu. koliko ima profesor i u privatnika i u ŽZH i općini i dr. drž. institucijama, Veću ima plaću vozač i portir i daktilograf u drž upravi od profesora završili dakt. kurs par mjeseci,bravar,tokar…
  Profesori su poniženi i oštećeni na plaći i ostalom jer SSS se ne može prijaviti na poreznu MORA IMATI PLAĆU 1000 KM a profesor ima 850 KM.
  A vi roditelji koji se tako zdušno borite za prava djece protiv štrajka profesora za njihova prava( a šta vas uopće briga za štrajk,Bio ne bio sati će se odraditi) sjetit ćete se i vi i vaša djeca kad završe osnovnu i srednju školu da niste bili potpora vašoj djeci u učenju i vladanju i da vam djeca nemaju potrebno znanje i da u životu ne mogu završiti fakultet a bome i životno znanje neće imati,a gledajući takve roditelje ništa se ne može i očekivati od takve djece. Ko hoće učiti uči i zna a vas je parola stara”ko zna zna ne zna 2″ zato se posvetite svojoj djeci i njihovu učenju a pustite profesore nek štrajkaju nek idu na Sud to naša briga nije.

 • Svjesni teškog stanja u kojem se zajednica nalazi a za koji mi naravno nismo krivi-mi tražimo svoja prava……
  Najlakše je tako .Nikom ovde u općini pa i u županiji nije ekonomski lako.Možda jeste nekolicini privatnika koji drže moderne robove u najmu tj seljake kulake ili moderne nadničare. Zašto se vi u prosvjeti ne zapitate kako je recimo onima što rintaju u Fealu,bivšem Viku, ili još ponekoj više manje sumnjivo privatiziranoj tvrtki?
  Pogodnosti koje vi imate i pomoćni radnici koji rade pri i u vašim ustanovama-radnici navedenih tvrtki mogu samo sanjati a često čak ni to ne mogu.
  Zašto’?Pa recimo vi godišnje kad se sve zbroji imate gotovo tri mjeseeca godišnjeg odmora. Tu se naravno računaju dvotjedni ili češće trotjedni božićni blagdani, također Uskršnji blagdani , pa potom svaki drugi veći državni ili već kakav praznik. To je samo dio pogodnosti koje imate. Naravno vi će te reći ,ajde ti radi s dicin , ne znaš ti kako je snjima (naravno teško).
  Niti radin s njima niti bi radio jer jednostavno to nije moj posao a niti mi stoji u opisu posla rad s dicon.
  Pitajte radnike gore navedenih firmi,Feala , Vika , Deringa, i još njih nekolko -koliko imaju godišnjeg odmora’?
  Koliko rade običnim danima a koliko praznikom?
  imaju li oni uopće praznika ili rade i svecom i petkom štono se kaže!?
  Koliko njih ima noćni rad svakog tjedna i tako cijeli život(naravno radni).
  Zapitajte se malo o ljudima oko vas , ljudima s kojima živite i čije breme i teret života ne poznajete.
  Shvatite-ima toliko onih kojima je itekako gore od vas , kome se mogu požaliti?
  Nemaju kome a sve i da imaju -sumnjam da bi im išta vridilo, jer bi se čula sigurno(po ko zna koji put)ona čuvena tajkunsko novokomponirana ;ako ti nečeš radit ima ko oće ili vi ako ne ćete rabotat(crnčit )ima ko oće…
  Od sumnjivo bogatih kriminalno ustrojenih tzv, gospodarskih tzv elita ,ništa bolje ne moreš ni čut, pa samim tim ni očekivat.
  Kao što za njih dobro kaže jedan moj dobar prijatelj,KAD ODEŠ RADIT KOD NJIH -OD TEBE NEMA NIŠ’
  Po onoj staroj uzrečici iz exYU,kad čovik ode u Niš ,zna se od njeg nema niš’!

  • Glupo razmišljanje.
   Znaš li ti da ima ljudi na svijetu koji umiru od gladi? Znači li to da bih ja trebao šutit kad mi ukradu auto trebao reći “šuti moja ti nema veze za auto nekui umiru od gladi”?
   Naravno a ne bi. Protiv nepravde se treba boriti. Treba se boriti za svoja prava, jer tko ne pita neće mu se ni dati. Zašto da pojedinci pljačkaju državu do beskraja a da se otkida od ljudi koji su pošteno zaradili svoju plaću. Naravno da je teško i ljudima koji rade kod naših “robovlasnika”, ali to ne znači da se drugi ne trebaju boriti za svoja prava jer im je tek neznatno bolje.

 • P.S.Radnici neke od gore navedenih firmi imaju godišnjecca.čak cili tjedan godišnjeg odmora..i tako godinama .Zapravo kad čovik promisli stekne zaključak da im više i ne triba jer more ionako mogu svake večeri ili dana gledat na Dnevniku HTV.

 • Vi sto ste rodile najbolje da zatrudnite ponovo, taman ce vam onda stici ta porodiljna za novo dijete.Ma sta ce nam djeca bolje skole zatvoriti ko Crne Lokve i Rujan ili dovest malo Sirijaca , -mi svakako nestajemo

 • Boze vas sacuvaj , kome ce strajkati tko ima fakultet a nema dana staza jer nema priliku raditi , gdje su njohova prava , nego docepaj se posla na neodredjeno pa udri strajkati ….

 • Ma nemojte biti cinični. Ovi u Županiji i Općini više imaju raznih dodataka nego je profesorska plaća, a vi mi nešto pričate. Samo udri po prosvjeti, to je najlakše.
  Trebalo bi vratiti stari zakon i običaje kada se zbog neznanja padalo i u četvrtom razredu srednje škole. Danas učenik jednostavno kaže da mu nastavnik mora dati ono što on želi jer tu nisu u pitanju samo dvice nego i više ocjene. Pa treba se sada upisati na željeni fakultet, a zbog nerada nema se ni znanja miti će biti Državne mature, a ni položenog prijemnog ispita. I tada će opet biti krivi samo profesor i , a ne pravi krivci koji su poticali djecu na nerad. Moj narode pamet u glavu. Treba raditi pa će svakome biti pravo.

 • Potpora prosvjeti.
  A vi što vam smetaju profesori i njihova prava što traže,ističući kako je u ovog robovlasnika i onog ….imate potpuno ista prava po zakonu pa tražite ih isto ko i profesori ili još bolje sa tim svojim znanjem položite hrvatsku državnu maturu upišite fakultet ,završite i budite profesori i imajte 850 KM plaću ili ovdje izravno se upišite sa visokim školarinama na brzinu završite za profesora i nek vam bude “dobro” ko i njima.Ali treba počet učiti od prvog osnovne pa srednje i imati znanje pa se odvažit za fakultet. A uostalom zašto bilo kome smeta što profesori štrajkaju,tuže….traže svoja prava zagarantirana Zakonom i kolektivnim ugovorom i k tome moraju u ekstremno lošim uvjetima odraditi sve po programu i oni i djeca.
  Umjesto da ste im potpora jer vam je ko i njima vi se dočepali tipkovnice i udri po njima. Šta imate s njima ‘ bolje da se uhvatite posla sa svojom djecom da dobiju znanje i zvanje možda i doktora,profesora..

  • Toliku plaću imaju i dipl.pravnici i dipl.ekonomisti i ostala zanimanja VSS, koja su na radnom mjestu, stručnog suradnika. A namještenici osobe s VŠS, kao i vaši nastavnici. Tako da ništa više, ništa manje, a možda čak i puno više truda i zalaganja na fakultetu od vas. Imali ste vremena za ostvarivanje vaših prava u 6 mj po završetku nastave ili iza velike gospe, a ne sad na početku sk. god. , tad ste trebali tražiti to što mislite da vas spada, a sto ostali ljudi fakultetski obrazovani također nemaju. I na kraju što djeca današnja naučiti od vas, osim svako malo prijetnja štrajkom i raznorazne instrukcije, čast izuzetcima.

 • potpora profesorim oni traže samo svoja prava a ovi ostali što šute to su uhljebi koji imaju sisu pa doje

 • Ma nek oni štrajkaju, nemam ništa protiv. Mogli su počet oko sv. Ante, šator prid županiju 0-24. Sad kad je počela škola mogu se podilit u dvi grupe, jedni prije nastave, drugi posle nastave. Pošto je bitnija lova od dice

 • Koliko sam danas čuo na radiju od naše ministrice obrazovanja da je sve isplaćeno osim regresa za godišnji. i zaostalih doprinosa koji se riješavaju uplatama na rate. E sad onako iskreno-ako postoji regres za godišnji onda on triba bit zakonska obaveza dali radio u prosvjeti, državnim službama ili u privatnika. Ili ga ima ili nema ali ne jebote ako si u elektri može sve a ako si u privatnika šipac. I nije mi jasno pa nije elektra privatna da u njoj diploma vrijedi dva puta više nego u prosvjeti, iako su oboje u državnom vlasništvu.

 • Za informaciju regres se isplaćuje za godišnji odmor, zato služi da sirotinja može otići na odmor, tražili smo u lipnju, i zaprijetili štrajkom ako ga ne bude do početka nastave, ministrica kao i ostala gospoda obmanjuje javnost da budem kulturan, presude pravosnažne su ostavljene po strani, zašto je prišnije vratiti državi i državnim institucijama nego prosvjeti i policiji, SILA BOGA NE MOLI, ono što zovu HONORAR TO JE PREKOVREMENI RAD KOJI JE U SVAKOJ FIRMI SKUPLJI I PLAĆA SE KAD I PLAĆA ILI ČAK RANIJE, u Županiji savjetnika i pomoćnika više nego stolica kome će se on buniti da ima reda dvi trećine nikad ne bi zasnovalo radni odnos, nastranu školanje i škole koje su završili što se prebacuje i prosvjeti u školi se upošljava po broju stati

 • Žugatori, prvi put sindikat pita HOĆE LI NEKO ODGOVARATI za ovo stanje, umjesto da ih podržimo mi osuli drvlje i kamenja, sad se vidi da dugovanje ne gnjiju, sve će platiti naša dica

 • Zašto se u srednju školu upisuju djeca preko veze koja imaju debelo manje bodova od potrebnih za smjer koji su upisali i onda u jednom razredu umjesto 30 učenika bude ih preko 20% više???

 • Kakve gluposti iznosi ovaj koji tvrdi da u Općini imaju veći iznos dodataka, nego što je profesorima plaća?! Samo neke provjeri, pa će saznati da u Općini nemaju ni regres, ni božičnicu, kao ni jubilarne nagrade! Prosvjeta ima sve navedeno,a plaće su iste.Sve je javno,pa neka ne iznosi laži! A, sva ta silna priča o njihovoj “ugroženosti” je čista manipulacija, uz pomoć djece, kao sredstva za ostvarivanje ciljeva!!!

 • Adeze baci koju kost među kerove i sada se oni glođu, laju i prepiru, jer važna je kost, a ne onaj koji je golu kost bacio. I kostiju da ima dovoljno psi bi bili zadovoljni, a pošto ih manjka oni se međusobno ujedaju. Gdje je nestalo meso sa kostiju i kako ga nadoknaditi ili vratiti nitko ne pita, već samo naša poznata jagma “daj sam meni, daj samo meni”. Od ovih intelektualaca sam očekivao puno više, da se sami izbore za sve što im pripada i da daju svoj doprinos u izboru kadra koji će im to moći i osigurati. Pa pobogu pogledajte samo političko vodstvo koje nas predstavlja na općinskoj i županijskoj razini i vi od takvoga kadra očekujete da riješi vaše probleme? Pa ne možeš u svoju kuću ugostiti kleptomana i onda se čuditi i tužiti kako ti stvari nestaju iz kuće. Draga gospodo preuzmite odgovornost i za uzroke, a ne samo za posljedice i vašega izbora. Trebali bi imati dovoljno pameti, znanja i sposobnosti da u sredinama u kojima djelujete, utječete na odabir onakvih ljudi kojih se nećete stidjeti, koji će vam osigurati ono što vam pripada, kako bi od sadašnjih generacija stvarali buduće uspješne i radišne ljude, koji neće imati potrebu za “snalaženjem i jamljanjem”.

 • 505-Ne treba političko vođstvo Županije i Općine “pomagati” profesore nego treba ispuniti potpisane kolektivne ugovore , isplatiti plaću,porodiljne a di su dječiji, poboljšati uvjete rada, WC zatvoriti ako se ne može napraviti itd. dati prodesorima ono što im pripada a ne samo 850 KM plaću kad bude.

 • U općini je plaća VSS 1300 KM plus putarina i topli podobar. Doduše ima i jadnika kojima ne daju više od 550 KM ,valjda nisu lijepi šta li?
  Da profesori imaju plaću kao u općini i Županiji ne bi riječi rekli budite sigurni. Provjerljivo je pa provjerite,ali vi to znate bolje od prosvjetara .
  ???- govoriš neistibu iz ko zna koje fotelje i oped kažem da profesor ima 1300 KM plaću,topli 400 KM i plaćen put kao vjerojatno ti ne bi tražili SVOJE.

 • A ljudi moji trwba strajk. Zasti ne. Pa ti ljudi kiji rade u skolama rade sa djecom. Trebaju imati platu vecu od onih linguza po opcinama zupanijama i ostalih. To je PLEMENITO zanimanje. A slazem se sa instruktorom odozgo da je manje mobitela i gluposti ucilo bi se a ne eto hvaliti se kako pojedini idu iz ovog ili onog predmeta na instrukcije. Ne paze na satu i ne uce!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.