U utorak izložba “Duvari sjećanja” Ilije Kegelja u Širokom Brijegu

Franjevačka galerija

Otvaranje prve samostalne izložbe Ilije Kegelja, pod nazivom “Duvari sjećanja” održat će se u utorak, 18. listopada, u prostorijama Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, priopćeno je iz te galerije.

Ilija je Kegelj rođen 1968. godine u Travniku. Kiparstvo je diplomirao 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Predavačem je u Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru i autorom nekoliko kiparskih i slikarskih javnih uradaka. Izlagao je na više skupnih izložbi, bio članom multimedijalne umjetničke skupine Nismo se dogovorili oko imena, a ovo mu je prva samostalna izložba.

“Ako bolje pogledamo njegove bijelo-sive monokrome na bijelome zidu, uvidjet ćemo da Kegelj preko njih ne propituje samu umjetnost niti istražuje njezine nove vizualne mogućnosti, odnosno, nema potrebu za inovacijama, novošću i dinamizmom. Isto tako Kegelj ne propituje kakav je odnos umjetnosti i tehnike, i može li tehnika dokinuti umjetnost.

Njegov likovni jezik je selektivan i minimalističan – asketičan – i intencioniran prema nevidljivom – duhovnom. Tradicionalna estetika i filozofija umjetnosti ga ne može artikulirati, te je stoga nužan međustrukovan pristup koji otvara vrata do srži Kegeljeve umjetnosti”, napisao je Josip Mijić u predgovoru ovoj izložbi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.