U ugostiteljstvu najčešći ‘rad na crno’

U Republici Srpskoj (RS) je angažiranje radnika ‘na crno’ najčešće prisutno u oblasti ugostiteljstva i turizma, uslužnim djelatnostima, trgovini, eksploataciji i preradi drveta, te građevinarstvu. Neprijavljivanje radnika, međutim, nije jedini prekršaj radnog zakonodavstva.

Podaci entitetske Inspekcije rada pokazuju da su se prošle godine u ovoj oblasti utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plaća i naknada, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, te utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme …

Inspekcija rada u RS-u je u 2014. godini izvršila 6.301 kontrolu i u 2.153 slučaja ili 34 posto kontrola utvrdila nepravilnosti. Poslodavcima je izrečeno 1.819 upravnih mjera kojima je naloženo poduzimanje određenih radnji s ciljem otklanjanja nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja izdato je 837 prekršajnih naloga u vrijednosti od 1.244.560 KM, te podneseno 65 prekršajnih prijava nadležnim sudovima i tri kaznene prijave. Po osnovu ugovora o radu kontrolirano je preko 13.800 radnika, od čega 823 radnika nisu imala zaključen ugovor o radu s poslodavcem i nisu bila prijavljena na obavezne vidove osiguranja.

Inspektori su rješenjem nalagali poslodavcu da radniku osigura radno-pravni status u skladu sa zakonom i izdavali prekršajne naloge. S ciljem otkrivanja nepravilnosti koje se ne mogu utvrditi u redovnom radnom vremenu, rad inspektora bio je organiziran i u popodnevnim smjenama, u radne i dane vikenda.

(Fena)

3 komentara

  • NEGO STE NEGO VECINA RADE NA CRNO.BRIGA POSLODAVCA STA CE SA TOM OSOBOM BITI U STAROSTI I NE BRIGA IH PENZISKO OSIGURANJE.TREBA TO DOBRO KAZNITI.

  • pa malo koji privatnik prijavi svoje radnike što je tu čudno koda ikoga briga za ovaj jadni narod i ko ga briga šta ce on u starosti i od čega će živjeti i osiguraju te na minimalac svi do jednoga pa ti penzija bude 300 km pa ti živi

  • Tako je ko da je ista vise cudno u ovoj jadnoj drzavi drzavi tuge i jada bijede bezvlasca drzavi tajkuna njihove dijece vladavine bogatasa

Komentiraj: