Sarajevo je nezasluženo prenapuhan balon

Odavno u nogometnoj Premier ligi Bosne i Hercegovine nije se pojavila neka ekipa oko kojeg se stvorila tolika fama kao što je to ove sezone sa Sarajevom. Taj publicitet koji vlada oko kluba s Koševa svakako je dobar za zanimljivost prvenstva, ali je, barem se sada tako čini, potpuno nezaslužen.

Otkako je krenuo drugi dio prvenstva Sarajevo je već prosulo devet bodova, a uz to je ispalo iz Kupa gdje je branilo naslov. Posljednji remi domaći protiv Čelika samo je prokazao sve mane kluba kojeg je dio medija, mahom sarajevskih, već unaprijed proglasilo prvakom države.

Sarajevo danas ne samo da ne izgleda kao kandidat za titulu, nego zapravo izgleda kao kaotičan skup odličnih pojedinaca od kojih malo tko zna koja je njegova uloga u svemu tome.

Oni jesu skupa momčad prepuna, za BiH uvjete, sjajnih nogometaša, ali odaju dojam kao da nemaju ”plan B”. Ako protivnik nije impresioniran i izdrži njihov početni nalet, upadaju u nervozu koja raste kako utakmica odmiče.

I ta nervoza, taj psihološki pritisak koji ih opterećuje u tolikoj mjeri da je skoro opipljiv glavni je uzrok njihove neuvjerljive igre. No, taj ogromni pritisak na igrače je došao s tri strane i sve tri podjednako snose krivicu.

Prvi su mediji, naravno sarajevski, koji su tepali bordo igračima da su ”giganti”, uvjeravali sve oko njih da se Sarajevo jednostavno mora prošetati do titule i stvorili ozračje u kojem ekipa s Koševa naslov može samo izgubiti. To se prenijelo na navijače koji ne mogu obuzdati svoja ogromna očekivanja.

Ti navijači od Sarajeva očekuju da u svakoj utakmici do 15. minute s 2:0 i kada nije tako, a obično nije tako, na igrače se sruči bujica uvreda i pogrdnih riječi s tribina. Igrati u takvoj atmosferi nije nimalo ugodno i bez obzira što su to sve profesionalci sasvim je očito da na njih to nimalo pozitivno ne utječe.

Treći faktor, vjerojatno najvažniji, vodstvo je kluba. Netko se u tom klubu ponaša kao dijete koje uđe u prodavaonicu slatkiša s velikom novčanicom u ruci. Sarajevo je ove sezone ”nakrcalo” toliki broj igrača kao da igra na (barem) dva fronta. Njihov prošle sezone ponajbolji igrač Stojčev ove sjedi na klupi, jer se mora naći mjesto za skupo plaćenog Alispahića. Kodro u svom sastavu ima četiri ili pet napadača sličnih karakteristika i čak tri vratara!

Sarajevo ima dosta vremena da sve posloži, iako im je vrijeme sve, samo ne saveznik. Međutim, zasad ta momčad izgleda kao balon koji se puše sa svih strana i koji će, ako se ovako nastavi, neminovno prsnuti.

(Bljesak.info)

Komentiraj: