U Tuzli svečano otvoren prvi Centar za robotiku u BiH

Bosna i Hercegovina dobila je prvi Centar za robotiku, koji je u srijedu svečano otvoren u tuzlanskom Mejdanu, gdje je sjedište ovog centra, koji će osposobljavati mlade osobe u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad.

Investitor i idejni tvorac Centra za robotiku vrijednog milijun KM je Bosanac Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme Masterwerk, koja se bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i strojarsku industriju, a 2013. godine lepezu djelovanja je upotpunila i robotikom.

”U ovom centru će biti organizirani besplatni treninzi za koje će biti raspisan natječaj”, istaknuo je Babajić, navodeći da će kroz proces obuke biti osposobljeno 68 ljudi.

Po riječima Babajića, cilj ovog projekta jeste transfer znanja, jer “gospodarstvenici mogu kupiti stroj, ali trebaju ga i znati pustiti u rad”, a dodaje i da se plaćaju veliki iznosi stručnjacima iz inozemstva koji vrše popravke na robotima.

Svečanom otvorenju prvog Centra za robotiku u BiH nazočila je i veleposlanica SR Njemačke u BiH Christine Constanze Hohmann, koja je istaknula značaj ovog projekta za budućnost BiH, naglasivši da će mladi u BiH putem ovog jedinstvenog centra prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju jedno ovakvo visokokvalificirano znanje.

Predsjednik Vlade Tuzlanske županije Bego Gutić kazao je da će otvorenje Centra za robotiku u Tuzli doprinijeti većoj produktivnosti i konkurentnosti proizvoda tvrtki s područja TŽ i omogućiti im ravnopravan položaj na europskom i drugim međunarodnim tržištima, ostvarujući efekte i na poboljšanju poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta u realnom sektoru.

”Suočeni s prijetnjom sve većeg odlaska mladih i stručnih kadrova, u ovom i sličnim projektima vidimo priliku za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih investitora”, zaključio je premijer Gutić.

Ministar razvoja i poduzetništva TŽ-a Nermin Hodžić ocijenio je da uspostavljanje Centra za robotiku na području Tuzlanske župaije predstavlja prekretnicu u razvoju ove županije, omogućavajući gospodarstvu i obrazovnom sustavu bolju povezanost i suradnju s tržištem rada.

”Ovakav moderan Centar predstavlja ne samo transfer tehnologije i znanja nego i priliku za mlade”, poručio je Hodžić, ocijenivši da su gospodarstvenici s područja TŽ-a, koji su na tržištu EU, najbolji veleposlanici svoje zemlje.

Centar za robotiku dio je develoPPP.de programa koji podržava njemačko Ministarstvo za gospodarsku suradnju i razvoj – BMZ.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.