U svim gradovima ŽZH besplatno mjerili razinu šećera u krvi te krvni tlak

U svim gradovima Županije Zapadnohercegovačke besplatnim mjerenjem razine šećera u krvi te mjerenjem krvnog tlaka obilježen je Svjetski dan šećerne bolesti u organizaciji Udruge dijabetičara ŽZH.

Spomenuta udruga ovakve aktivnosti provodi od 2011. godine te su građanima i ove godine dijelili promotivne materijale s informacijama o dijabetesu, njegovoj prevenciji, zdravom životu te ranom prepoznavanju i sprječavanju bolesti.

U Širokom Brijegu Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je na Trgu širokobrijeških žrtava u vremenskom razdoblju od 9.00 do 11.00 sati gdje je 146 građana izmjerilo razinu šećera u krvi i krvni tlak. U isto vrijeme akcija je održana i u Ljubuškom ispred zgrade općine gdje je obavljeno 105 mjerenja te u Posušju u prodajnom centru Oli gdje su obavljena 92 mjerenja. Aktivnosti su u Grudama ispred trgovine dm trajale od 9.00 do 12.00 sati, a kontrolirano je 68 građana.

Dvojici umirovljenika u Širokom Brijegu je otkriven dijabetes. Jednom je izmjerena vrijednost od 18,8 mmol/l šećera u krvi, a drugom 18,5 mmol/l. Također su i u Ljubuškom otkrivena dva dijabetičara.

Prema neslužbenim procjena Udruge dijabetičara ŽZH, na području ove županije evidentirano je 4.500 dijabetičara, a smatra se da ih još toliko ima, no da nisu još otkrili bolest. Udruga dijabetičara ŽZH trudi se pružiti moralnu i edukacijsku, pa i financijsku potporu (trakice, pomagala) svim članovima kroz osmišljavanje raznih projekata.

Također, istoga dana s početkom u 19.00 sati u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg na Trgu Gojka Šuška bit će upriličeno predavanje na temu šećerne bolesti, a predavači će biti: predstojnica Klinike za očne bolesti doc. dr. Irena Sesar, specijalist obiteljske medicine prim. dr. Srećko Miličević, specijalist obiteljske medicine dr. Marijana Musa te nutricionistica Nevena Pandža.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.