U Švicarskoj jeftinije nego u BiH

Nijemci, Francuzi, pa čak i Švicarci, u svojim državama mogu kupiti brojne prehrambene artikle, ali i proizvode za higijenu, kao i odjeću i obuću, po mnogo pristupačnijim cijenama nego što su u BiH.

Jedino proizvode koji spadaju u luksuz, poput alkohola i cigareta, u razvijenijim europskim zemljama sigurno nećete uspjeti kupiti jeftinije nego u BiH. Međutim, mnoge druge artikle, ako samo malo “pročešljate” trgovine, možete pronaći po nižim cijenama nego ovdje, pišu Nezavisne novine.

Primjera radi, čuvene švicarske čokolade od 100 grama u toj državi mogu se kupiti po cijeni već od 0,45 franaka (0,70 KM). U BiH ćete se namučiti da pronađete taj konditorski proizvod iste težine, jer se sve češće pakiraju u masi od, na primjer, 90 ili 80 grama, pa čak i tako “olakšane” koštaju između jedne i dvije marke.

Osim slatkiša, u švicarskim gradovima možete mnogo jeftinije nego u BiH proći i ako kupujete neke prehrambene artikle, ali i higijenske proizvode, pa čak i obuću i odjeću.

Muške farmerice, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u RS koštaju 65,22 KM, a samo ako se malo potrudite, u Švicarskoj se možete obući mnogo jeftinije, ali vjerojatno i kvalitetnije hlače.

Švicarci koji, primjera radi, žive u Baselu, u kupovinu često idu u susjedne Njemačku i Francusku, jer su cijene niže nego u njihovoj zemlji, a skromnije su i nego kod nas.

Kilogram pilećih bataka u Banjaluci košta oko 7,25 KM, a u njemačkim trgovinama mogu se kupiti po cijeni već od 2,33 eura (4,54 marke). Litra mlijeka u Njemačkoj košta od 0,54 eura (1,05 KM) pa naviše, dok je za isti napitak u našoj zemlji, prema podacima Agencije za statistiku BiH, potrebno izdvojiti 1,51 marku.

Možemo zavidjeti i Francuzima, pošto je u njihovim trgovinama kilogram svinjetine moguće kupiti i za 2,90 eura (5,66 KM), a tako jeftino meso ovdje ne možete kupiti ni po akcijskim cijenama.

Gotovo je nevjerojatno, šest boca negazirane vode, od po litru i pol, u jednoj trgovini u Francuskoj moguće je kupiti za 1,10 eura (2,15 KM), što je mnogo niža cijena nego u BiH.

U udruženjima za zaštitu potrošača podsjećaju da je u BiH slobodno formiranje cijena. Dragovan Petrović, tajnik Pokreta potrošača RS, kaže da je apsurdno to što su neki artikli ovdje skuplji nego u europskim zemljama.

“S obzirom na to da je kod nas malo tržište, pojave se jedan-dva uvoznika, ili čak tri, i oni se dogovore pa dobijemo cijene takve kakve jesu, tako da neke proizvode skuplje plaćamo nego u Europi. Trebala bi cijena proizvoda biti u uskoj vezi s platežnom moći, i što su plaće niže, trebale bi i cijene biti niže”, upozorava Petrović.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović ističe da su u europskim državama za proizvodnju prehrambenih artikala znatno veće subvencije nego u BiH.

“Poljoprivreda je tamo podržana i sve što je u vezi s ishranom za kupce je povoljnije nego kod nas. Mi plaćamo skuplje hranu nego bilo tko u organiziranim zemljama”, pojašnjava Pavlović.

(www.jabuka.tv)

Uzme li se u obzir koliko su veće plaće u Njemačkoj, Francuskoj ili Švicarskoj nego u BiH, jasno je zbog čega sve više bh. građana jedva sastavlja kraj s krajem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.