U Šujici obilježena 33. obljetnica zaustavljanja tenkova JNA

U Šujici kod Tomislavgrada u subotu je obilježena 33. obljetnica zaustavljanja tenkovske kolone JNA.

Na mjestu gdje su 9. svibnja 1991. godine Šuičani zaustavili tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA), predstavnici MZ Šujice, Općine Tomislavgrad, Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije, izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, predstavnici Parlamenta FBiH, te braniteljskih udruga u subotu su se simbolično okupili na platou uz magistralnu prometnicu Šuica – Kupres, te uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća odali počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Prisjetivši se svibnja 1991. godine, sudionici tog vremena iz Šujice ukazali su još jednom na važnost uloge koju je ovo mjesto imalo u Domovinskom ratu.

Ivica Pašalić Lothak iz Šujice, kao jedna od sudionica i organizatorica blokade prometnice, još jednom se prisjetila kako su se na taj dan prije 33 godine mještani ovog kraja okupili u upravi šujičke pilane gdje su donijeli odluku da s teškim radnim strojevima i vozilima spriječe kretanje tenkovske kolone JNA iz pravca Kupresa prema Šujici, te dalje u smjeru Dalmacije.

Sudionik i organizator Ante Barišić istaknuo je da su ovom blokadom napravili dalekosežni utjecaj na geostrateško i geopolitičko stanje u ovom djelu Hercegovine, a naveo je i da ga posebno iritira razdvojenost ovog događaja u Šujici sa zaustavljanjem tenkova u Pologu.

7. svibnja: Dan kada su Hercegovci goloruki stali pred tenkove JNA

Ovaj pothvat poremetio je plan neprijateljske vojske za okupacijom prostora Hercegovine i njihovog prodora dalje prema Dalmaciji, što bi tada imalo nesagledive posljedice za hrvatski narod, kazao je prvi demokratski izabrani načelnik Općine Tomislavgrad, u Domovinskom ratu predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić, koji je također napomenuo da Polog i Šujica imaju iste zasluge s početka devedesetih godina.

Ovo nije samo jedna od prvih točaka otpora nego i mjesto s kojega su krenule oslobodilačke operacije u Domovinskom ratu. Ovo je i mjesto otpora i mjesto pobjede, istaknuo je Tokić.

Uime ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske nazočnima se obratila i Vanda Babić Galić istaknuvši kako su svi oni koji su sudjelovali u podvigu zaustavljanja tenkova poremetili plan neprijateljske vojske i time bitno utjecali na razvoj budućih događaja.

Foto: PROTV

Na ovom mjestu je u planu izgradnja spomen-obilježja, kojim će, kako ističe Marković, trajno biti upisana istina o zaustavljanju tenkova u Šujici.

Šujički župnik fra Anthony Burnside izrekao je molitvu nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće, a zatim su se okupljeni uputili u crkvu sv. Ante Padovanskog gdje je služena misa za sve umrle i poginule hrvatske branitelje.

Svojim glazbenim izvedbama cijeli program su obogatili klapa sv. Jeronima iz Šujice i Hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada.

(Fena)

4 komentara

  • A od koga su saustsvljeni ti tenkići njih pa 100 bar ,pa ti isti su saustsvljeni tri dana o Širokobriškog puka to je povijest ,ovo je seks.nje bez penetr.cije,nijee za hrvatsku povijest i javnost,na kraju balede što bi

  • Sjećanje na zaustavljanje tenkova JNA u Šujici – Tomislav City
    9. svibnja 1991. godine Šujičani su zajedno sa stanovnicima Tomislavgrada, Livna i Kupresa zaustavili tenkovsku kolonu JNA nakon što je poglavarstvo općine Tomislavgrad u noći 8. na 9. svibnja 1991. godine donijelo odluku o bezuvjetnom zaustavljanju tenkova banjalučkog tenkovskog korpusa..

    Prvo su obaviješteni dežurni u Šujici, na pilani, zatim dežurni u Transportnom poduzeću u Tomislavgradu, gdje su bili pripremljeni teški kamioni natovareni željezom.Do 7 sati cijela Općina bila je na nogama.

    Tenkovi su zaustavljeni u Šujici, kod Trivunove birtije, odlučnošću svih stanovnika općine, naravno i svih stanovnika Šujice jer su na glavnom pravcu prema Kupresu odakle su dolazili tenkovi.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.