U sudaru helikoptera poginuli francuski sportaši, među njima i zlatna olimpijka

Deset osoba je izgubilo život jučer u sudaru dvaju helikoptera blizu grada La Rioje, u istoimenoj pokrajini na sjeveru Argentine, rekao je tajnik za sigurnost te pokrajine.

“Deset osoba je poginulo. Nitko nije preživio”, rekao je Cesar Angulo za informativnu mrežu TN, a lokalni mediji pišu da su jedan helikopter unajmili stranci radi snimanja filma.

Među poginulima su i nagrađivani francuski olimpijci jedriličarka Florence Arthaud, olimpijska plivačica Camille Muffat i boksač Alexisa Vastinea. I ostali putnici u helikopterima bili su Francuzi, a oba poginula pilota su Argentinci.

Helikopteri su ih vozili u zabačeni dio Argentine gdje su trebali snimati reality show “Dropped” (“Izbačeni”) za privatni televizijski kanal TF1, u kojem dvije skupine slavnih ljudi izbace na neko nepristupačno mjesto, a oni moraju naći način da prežive i vrate se u civilizaciju. Poginulo je i nekoliko članova produkcijske kuće ALP TV koji su sudjelovali u snimanju avanturističke emisije, a strani mediji spominju i neka od imena stradalih: Laurent Sbasnik, Lucie Mei-Dalby, Volodia Guinard, Brice Guilbert i Edouard Gilles, te piloti Juan Carlos Castillo i Roberto Abate.

TF1 je izrazio žalost i solidarnost s obiteljima žrtava.

“Iznenadna smrt naših sugrađana uzrokovala je golemu tugu”, priopćio je ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Arthaud (57) je bila jedna od prvih žena koja je izborila visoko mjesto u svijetu jedrenja, a 1990. je preplovila Atlantik u rekordnom vremenu kao samac. Ona je 2. kolovoza 1990. godine svojim trimaranom Pierre I. preplovila Atlantik za 9 dana, 21 sat i 42 minute, nadmašivši tako za više od dan i pol rekord u preplovljavanju tog oceana za samce koji je držao Bruno Peyron od kolovoza 1987. godine.

Muffat (25) je pobijedila na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu u utrci u plivanju od 400 metara slobodnim stilom, dok je 28-godišnji Vastine osvojio broncu na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu.

“Toliko sam tužan, potresen i užasnut, ne mogu naći riječi”, napisao je u Twitter poruci Sylvain Wiltord, bivši nogometaš u Arsenalu i također sudionik showa.

Cesar Angulo, šef sigurnosti provincije La Rioje rekao je kako informacije kojima raspolaže govore da nema preživjelih.

Istražitelji nastoje utvrditi točan uzrok nesreće.

(Agencije)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.