U Strateški kompas EU uvrštena konstitutivnost naroda u BiH

Ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica usvojili su Strateški kompas, viziju obrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na inzistiranje Hrvatske izričito navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

Strateški kompas je dokument koji bi trebao donijeti jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU-a sigurnosti i obrani tijekom sljedećih pet do deset godina. U dijelu dokumenta u kojem se govori o strateškom okruženju, kaže se da je EU okružena nestabilnošću i sukobima te suočena s ratom na svojim granicama, s opasnom mješavinom oružane agresije, ilegalne aneksije, krhkim državama, revizionističkim silama i autoritarnim režimima.

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zajamčena i zbog sve većeg stranog upletanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

Kako se doznaje, unatoč inzistiranju Hrvatske spominjanje konstitutivnih naroda nije išlo bez otpora, pa je bilo potrebno lobiranje i diplomatski napori premijera Andreja Plenkovića i vlada da bi se došlo do takve formulacije. Nakon usvajanja na razini Vijeća, dokument će krajem ovoga tjedna podržati i čelnici država članica na svom summitu u četvrtak i petak u Bruxellesu. Na Plenkovićevu inicijativu, na summitu će se razgovarati i o Bosni i Hercegovini.

Premijer Plenković osvrnuo se i na situaciju u BiH.

Strateški kompas je dokument koji je svojevrsni nastavak na dokumenta naziva – Europske sigurnosne strategije, koje su počele još prije 20-ak godina. Na dokumentu se radilo dvije godine i bit će usvojen od šefova vlada EU-a u četvrtak. Postoji jedan dio koji se odnosi na jugoistok Europe, na BiH. Na inzistiranje RH uvrštene su reference o konstitutivnim narodima. Nije bilo jednostavno, ni lagano, radili smo na tome dugo i uspjeli smo. Smatram da je to jako dobro i korisno za Hrvate u BiH, ali i za sva tri naroda u BiH, rekao je Plenković, dodavši da će se na njegovu inicijativu u četvrtak na Europskom vijeću održati rasprava o BiH.

Istaknuo je i da nije o tome razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem jer je to bila “inicijativa Vlade, mene, ministra”.

Mi smo to odradili kako smatramo da je najbolje. Pretpostavljam da su ga njegovi savjetnici brifirali, rekao je.

Ja mislim da mi moramo čuvati stabilnost jugoistoka Europe u ovim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Nikako ne bi bilo dobro da dođe do destabilizacije u nekoj od nama susjednih zemalja. To je jasno svakome i mi ćemo sve što radimo raditi kako bi tema sigurnosti i stabilnosti bila broj jedan. To je dobro za naše ekonomije, financijsku stabilnost, turističku sezonu, međusobne odnose. Svi su svjesni da prostor jugoistoka Europe trebamo sada jakim i velikim angažmanom Europske unije i naših partnera držati stabilnim, istaknuo je.

(Hina)

6 komentara

  • Bravo Plenkoviću. Samo još iznesite tko su ti koji se protive konstitutivnosti naroda pa da istražimo te smutljivce, jesu li im interes stalna nestabilnost cijele bivše Kugoslavije i šta stoji iza toga

  • Svašta.U čemu je štos?
    Kao, nešto on pobijedio a u biti to stoji u svim dokumentima od Dejtona pa dalje.Dokazivati nešto što je evidentno je sprdačina isto kao da ja dokazujem da je danas utorak.22.3.2022. godine.
    BOŽE SAČUVAJ šta je ovo.

  • To je učvršćenje da ne mogu muslimani raditi po svome. Bogu hvala i Plenkoviću i Milanoviću što konačno imaju isti stav. Do sada su nas šutirali isto iMuslimani i Mesić

  • I sto sada, Bakir i bosnjaci ne zele dogovor i vazda nadu nesto. Tako ce biti i dalje. Ovo je umirivanje hrvata u BiH. Zub trul a popij tabletu, to je to. Sto je sa ovim rijeseno. Pa i do sada smo bili konstitutivni i nista

  • To je po Ustavu BiH 3 konstitutivna naroda, Hrvati, Srbi i Muslimani. To je tako. Ne može se to izbrisat. Ali bošnje neće da prihavte izmjenu izbornog zakona, to je problem. Izedbegoviću sankcije…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.