U Španjolskoj u srijedu počinje desetodnevna žalost

Španjolska vlada proglasila je u utorak desetodnevnu nacionalnu žalost od srijede za žrtve koronavirusa, koji je odnio više od 27.000 života u toj zemlji.

Premijer Pedro Sanchez je na Twitteru objavio da “nacionalna žalost u spomen na žrtve covida-19 počinje u srijedu”.

Naglasio je da će desetodnevna žalost biti najdulja u španjolskoj demokraciji, uspostavljenoj 1977. nakon Francove diktature.

Za donošenje te odluke njegova vlada je čekala da Madrid i Barcelona, dva najveća i najpogođenija grada pokrenu ublažavanje mjera ograničenja.

Zastave će biti spuštene na pola koplja na svim državnim zgradama, precizirala je glasnogovornica vlade, Maria Jesus Montero.

Ona je rekla da će veliku službenu ceremoniju voditi kralj Felipe VI. u spomen na žrtve epidemije od kojih je 80 posto starije od 70 godina. Nije još poznat datum te komemoracije.

Španjolska s blizu 47 milijuna stanovnika jedna je od najteže pogođenih zemljama u Europi s 27.117 umrlih i s više od 236.000 oboljelih, prema posljednjim podacima.

Desničarska oporba je više puta predbacila vladi što nije proglasila nacionalnu žalost, ali Sanchez je govorio da čeka usporavanje epidemije i početak ublažavanja mjera.

U Sjedinjenim Državama, najpogođenijoj zemlji na svijetu, američke zastave su bile na pola koplja na federalnim zgradama od 22. do 24. svibnja u spomen na umrle od koronavirusa.

Ranije je Italija minutom šutnje i zastavama na pola koplja 31. ožujka odala počast umrlima dok je u Kini 4. travnja bio proglašen danom žalosti.

Španjolska vlada u ponedjeljak je revidirala podatke o žrtvama pandemije koronavirusa i smanjila ih na 26.834 umrlih ili 1.918 manje nego u nedjelju.

Novim sustavom praćenja omogućuje se izbjegavanje dvostrukih prebrojavanja slučajeva, potvrđivanje podataka povezanih s koronavirusom i eliminiranje umrlih pogrešno pripisanih covidu-19, objasnio je direktor Hitne službe Fernando Simon.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.