U sklopu PVP Čapljina formira se ekipa za brzo spašavanje iz ruševina

Rekordnih 1609 intervencija imali su čapljinski vatrogasci u prošloj, 2022. godini.

Broj intervencija obično se kretao od 1000 do 1300, da bi lani došlo do prebačaja, čemu je doprinio potres u travnju, kada je samo na uklanjanju posljedica zabilježena 471 intervencija.

Širok spektar

Zanimljiv je i podatak da je, od 68 intervencija u siječnju ove godine, samo u 13 navrata gašena vatra.

Spektar intervencija današnjih vatrogasnih postrojbi uistinu je širok. Bilo je i neobičnih intervencija, kao što je skidanje mačke sa stabla u Gabeli, pružanja pomoći hitnoj službi kod iznošenja nepokretnih osoba iz stanova, potrage za nestalima pa raznih tehničkih intervencija… No, i dalje su najbrojnije intervencije gašenja požara, naglašava za Večernji list Mate Jurković, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina.

Kako se spektar intervencija širi, osposobili smo i ronilački tim, potom tim za spašavanje na vodi, tim za potrage, pokušavamo “pokriti” sve intervencije koje nam se događaju. Sve se izmijenilo – od klime nadalje. Mnoge stvari kojih nije bilo u prošlosti danas se događaju, pa tako i potres u travnju prošle godine. Mi smo na trusnom području, zato sada imamo namjeru osposobiti jednu ekipu vatrogasaca za urbano spašavanje, spašavanje iz ruševina. Nastojat ćemo napraviti tim koji bi mogao odgovoriti i tim izazovima.

Premda, nažalost, i s tim već imamo iskustva, kako lani iz Čapljine tako i iz Gline u Hrvatskoj, gdje smo kolegama išli pružiti pomoć. Osposobljavanje ljudi da još bolje mogu odgovoriti takvim situacijama sad nam je prioritet, konstatira Jurković govoreći i o opremi.

Opreme nikada dosta, radimo sve preko Grada, Županije, imamo obećanja Županije za intervencijska odijela za šumske požare u idućem razdoblju, u sljedeće dvije-tri godine trebali bismo dobiti još jedno vozilo od Županijske uprave, a Grad i gradonačelnik uvijek su nam bili na raspolaganju. Sve radimo kako bismo vratili u nas uloženo povjerenje, postrojba je danas sigurno jedna od najjačih u BiH i po obučenosti i po materijalno-tehničkim sredstvima, premda ih ne može nikad biti viška.

Povjerenje građana

Nastojimo se još bolje obučiti i kroz prekogranične projekte s kolegama iz Crne Gore i Hrvatske, kaže zapovjednik Jurković te ističe:

Veliko nam je zadovoljstvo povjerenje građana, kad vidimo da smo ljudima bitni, to nam daje dodatni elan. 

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.