U SKB Mostar trenutno se liječi oko 130 maloljetnih dijabetičara

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (NŽ) trenutno od dijabetesa boluje 70 djece, s tim da se na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) liječi oko 130 djece do 18 godina, izjavila je Nevena Kožul, voditeljica projekta “S dijabetesom u školi” koji je u četvrtak predstavljen u Mostaru.

Projekt “Dijabetes u školi” organizirala je Udruga dijabetičara Insula u suradnji s dr. Marijom Šandrk, pedijatricom spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar dr. Željkom Bilinovac, medicinskim sestrama Miom Krešić i Brankom Karačić te psihologinjom Ivanom Granić.

Riječ je o projektu koji je trajao pet mjeseci tijekom kojih je održano šesnaest predavanja za prosvjetne djelatnike osnovnih škola na području općina HNŽ-a (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum, Prozor-Rama, Konjic…).

Prema riječima voditeljice projekta, na predavanju je sudjelovalo oko 320 prosvjetnih djelatnika, a riječ je o prvom takvom projektu na području HNŽ-a.

Cilj projekta je bio da se objasni što je dijabetes, koji su njegovi simptomi i uzroci, koja je to učestalost dijabetesa te kako se on liječi, objasnila je Kožul.

Najvažnije nam je bilo podijeliti informaciju kako učitelji, odnosno nastavnici mogu olakšati i pomoći učenicima s dijabetesom, odnosno kako stvoriti zdravu i sigurnu okolinu djeci dijabetičarima u školi, kazala je Nevena Kožul.

Sudionici ovoga projekta poručili su da djeca trebaju biti više vani i više se kretati, budući da sve više djeca provode u kući, pred kompjuterima i na mobitelima. Također su naglasili kako je zdrava prehrana uz kretanje i boravak na suncu ključna u prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH više od 9 posto ljudi ima dijabetes, a jedan dio njih uopće i ne zna da ima šećernu bolest.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.