U Širokom Brijegu se predstavlja knjiga o Jasenovcu i poslijeratnim jasenovačkim logorima

Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat” poziva vas na predstavljanje knjige Stipe Pilića i Blanke Matković “Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori, geostratreška točka velikosrpske politike i propagadni pokretač njezina širenja prema zapadu”.

Predstavljanje knjige održat će se u Širokom Brijegu u Kinu Borak u četvrtak, 20. svibnja s početkom u 20 sati.

Predstavljač knjige bit će Blanka Matković, autorica.

Organizatori predstavljanja su Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, Povjerenstvo za obilježavanje i uređivaje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Grada Širokog Brijega.

(www.jabuka.tv)


21 komentar

 • Sto imas protiv ovakve knjige?????? Zavist ili Ljubomora ili još nešto za nadodati

 • Baš nevolim to čitat iz prostog razloga zato što mora sve bit napisano kako odgovara vlasti a to u puno toga onda nije istina.Na našu žalost.

 • Prava istina će se saznat kad tad. Zločini svih strana trebaju se stavit u jednu knjigu i to točno kronološki kako su se događali. Za razliku od Partizana i Četnika NDH je vodila kompletnu evidenciju svih događanja u Hrvatskoj i BiH. Sve je bilo popisano ko je kada poginuo, kako je poginuo i gdje.

   • Čitao sam dok sam bio na odsluženju vojnog roka u JNA u Srbiji. Čitava ratna arhiva NDH bila je preštampana u knjige a knjige su se nalazile u biblioteci svake kasarne. Bile su svima dostupne. Pisalo je na primjer šta je se taj dan desilo na jadranskom frontu (naprimjer Mostar) i tako slično.

  • Aj bgt ne seri, je eto NDH drzala do nevinih zrtava i tako ih humano popisivala kako su se desavale… Isusati popustite vise s tim prcenim ustasama i partizanima jebli vam oni sve

   • Šta ti znaš majmune, zločini su se dogodili, tu nema sumnje, ali ne toliko koliko se priča. Ja znam ljude koji su radili u Jasenovcu, imam informacije iz prve ruke. A šta je sa zločinima druge strane koji su se dogodili prije ovih?

    Šta je bilo u ovom ratu, šta su radili Muslimani u Srednjoj Bosni, šta su radili Srbi, šta su radili naši u Gabeli i Dretelju? Moji susjedi su davali Muslimanima svoj ručak, nosili su pisma rodbini i šta su za to dobili? Mudo Marjanovo.

    • Kakva je to bolesna fiksacija sa umanjivanjima zlocina i relativiziranju zlocina? Sta zlocini drugih imaju veze sa nama? Tko god nije u stanju sam priznati i suociti se sa svojim zlocinima i grijesima, taj nema pravo ni drugom nista reci, a pogotovo nista nema od tog ”nabacivanja” sta su ovi, sta su oni radili. NDH je najveca mrlja u hrvatskoj povijesti i to je cinjenica, od onog momenta kad su stali uz nacistickog zlo, to se vise sprati nije moglo, tko je realan to ce priznati, a ne svaki put kad netko to kaze odmah traziti sta je netko drugi radio. Doci ce i drugi na red, ali podji od sebe!

     • Ti na taj način pravdaš zločine drugih. To je bio rat i u tom ratu niko nije bio ispravan. Nisu bili ni partizani ni četnici bolji od ustaša nego isti i gori.

      Jeli malo jasnije?

      • Njihova formula je jednostavna, pošto su ustaše (neki ne svi) radili zločine treba sve Hrvate pobit. To što su drugi radili iste zločine nad Hrvatima to za njih nije bitno. Zato smo imali Vukovar, Škabrnju, Srebrenicu.

       Osim toga oni su sve žrtve drugog svjetskog rata pripisali Hrvatima i upisali kao Jasenovačke žrtve.

   • Šta je, čega se bojiš? Ajde ti iznesi svoju istinu, ali sa dokazima. Imaš li makar neke svjedoke? Opiši naprimjer šta je se dešavalo na Ovčari. Sve, sa imenima i prezimenima.

 • Volio bi vidit koje autor knjige ispasce po njima da je Jasenovac bio hotel za zatvorenike i da su uzivali u hotelu Pavelića kome je to palo napamet

 • Vukić je vrlo dokumentirano u svojoj knjizi pisao o Jasenovcu. Čovjek je povjesničar, hrvatski Srbin, nema razloga štititi hrvate. Čak mu je i Šešelj u Ćirilici ( srpska emisija na njihovoj TV ) odao priznanje a komentar je bio da je koristio samo hrvatske izvore. Stvar je prilično jednostavna, međunarodna ili hrvatsko-srpska komisija, bageri i lopate i otkopaj cijeli Jasenovac i okolicu, izbroji i konačno utvrdi istinu a nakon toga možemo provesti i pomirbu, kako srpsko-hrvatsku tako i hrvatsko-hrvatsku. Jer istina oslobađa!!!! Na stranici srpskog društva Jasenovac u New Yorku, USA, može se naći popis tzv. žrtava, pa tko hoće može u tražilicu upisati mjesta-sela Širokog Brijega ( Lise, Oklaji, Dobrkovići, Kočerin, Biograci, Knešpolje….) pa će vidjeti da su na tom popisu svi ubijeni civili Širokog Brijega iz veljače 1945.godine, kad su nas partizani oslobađali od nas samih…. Toliko o tome!

 • Zaboravih nešto, kako srpski istoričari govore da su hrvati iz Zapadne Hercegovine pokatoličeni Srbi, onda je vjerojatno i ovaj popis u USA nastao na temelju toga! Srbi svi i svuda…Aleluja!

  • Nemanjići su bili jedno vrijeme okupirali zapadnu Hercegovinu i Imotski pa su sve katolike pokrstili u “Srbe”. Međutim okupacija nije dugo trajala pa su se ljudi većinom vratili u katolike.

   Drugi problem srpske teorije je jezik. Zapadna Hercegovina govori pretežno ikavicu kao i Dalmacija a to je dokazano jezik Bijelih Hrvata dok je ijekavica jezik Crvenih Hrvata. Srpski jezik je bio sličan jeziku zapadne Poljske tako da srpski Jezik danas praktično ne postoji.

 • Za hrvatski narod najbolje bi bilo da se Jasenovac nikada nije dogodio. Srbi su preuvelucavali broj zrtava tako da se s pravom moze koristiti sintagma, lazes ko Srbin. Ipak u Jadenovcu se dogodilo to sta je bilo i budalasto je tu pricati neku drugu pricu jer vecina slobodnog svjetskog puka zna pravu istinu o broju zrtava a to sta Srbi malo pa malo plasiraju je vise za njihovu urođenu svijest o nekakvim njihovim mitovima. Neki nasi koji sada otkrivaju toboze svoju istinu zele politicki zivjeti jer ni na jednom relevatnom svjetskom povjesnom skupu nitko vise ne citira broj zrtava koji su stvoreni iz srpske mašinerije. Nasi koji u potpunosti umanjuju Jasenovac nusu vrijedni spomena. Zato treba to ostaviti u miru , kao i svako drugo mjesto di su se dogodile ljudske strahote a ne političariti nad tim …..

  • ne radi se o tome, nije problem broja žrtava, problem je u povijesnom naslijeđu, što će to ostati nakon nekih stoljeća. Hrvati ubojice, jedu malu srpsku djecu, kolju i ubijaju milijune nevinih srba…to je problem! Za to buduće vrijeme nužno je znanstveno utvrditi istinu, istražiti, proučiti, popisati žrtve, kopati i pronaći svaku pojedinu žrtvu, ne samo jasenovca nego svih grobišta i stratišta. Svaka vojska u svakom ratu čini svakojake gluposti, pitanje je samo što je sustav a što su budale… Naravno ne možemo opravdati mnoge stvari u NDH, recimo slanje Židova u Njemačku ili masovno ubojstvo Roma u okolini Jasenovca. Ali u Jasenovcu je ubijen relativno mali broj Srba i to je istina, pri tom mislim da je ubojstvo i jednog nevinog čovjeka zločin koji nema opravdanja….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.