U Širokom Brijegu pronađeni posmrtni ostaci njemačkih vojnika

Prilikom izvođenja građevinskih radova na širem prostoru Visoke Glavice otkriveni su ljudski posmrtni ostaci, nakon čega su radovi zaustavljeni i zatražena pomoć gradskoga Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskoga rata i poraća Široki Brijeg.

Povjerenstvo je u najkraćem vremenu obišlo teren, utvrdilo činjenice i pripremilo ekshumaciju otkrivenih posmrtnih ostataka. Riječ je o lokalitetu Osrdak u Kraljevića ogradi na Visokoj Glavici, koju je Povjerenstvo prije nekoliko godina obilježilo i vodi je kao grobište br. 10. Prema svjedočenjima još uvijek živih svjedoka, radilo se o njemačkim vojnicima koji su negdje na Trnu bili zarobljeni, potom dovedeni na Osrdak i tu strijeljani.

Nakon navedenih izvida i priprema, POUG Široki Brijeg u utorak je na lokalitetu Osrdak obavilo još jednu u nizu ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugoga svjetskoga rata i poraća na ozemlju Širokoga Brijega, do danas ukupno desetu. Iako su svjedoci tvrdili da se radilo o većem broju zarobljenih i strijeljanih njemačkih vojnika, postupkom ekshumacije pronađeni su kosturi ‘samo’ triju žrtava, od kojih su najmanje dvije njemački vojnici, što dokazuju dvije pronađene njemačke vojničke (identifikacijske) pločice.

Zanimljivo je da su pored identifikacijskih pločica njemačke vojske pronađeni i drugi predmeti, kao što je kovanica njemačke Reichmarke (jedan Pfenig), ogledalce, kopča remena ili pak dvije medaljice-privjesci s katoličkim vjerskim motivima.

Po završetku vađenja posmrtnih ostataka, Povjerenstvo je odlučilo strojno sondirati okolni teren promjera cca. 10×6 metara, kako bi otklonilo svaku sumnju u moguće postojanje više posmrtnih ostataka na tom lokalitetu. To je sondiranje-istraživanje pokazalo da ne postoje drugi posmrtni ostaci osim pronađenih, tako da je ekshumacija okončana.

Iako je broj pronađenih posmrtnih ostataka bitno manji od onoga kojega su navodili svjedoci, to ni iz daleka ne znači da tvrdnje svjedoka nisu točne, nego samo da se tijela mogućih žrtava ne nalaze na navedenom (užem) lokalitetu. Nikako ne možemo isključiti mogućnost da bi istraživanje širega terena oko navedenoga lokaliteta dovelo do otkrića još posmrtnih ostataka žrtava Drugoga svjetskoga rata, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Širokoga Brijega.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.