U Širokom Brijegu otvorena izložba “2 godine 2 mjeseca 2 dana” – Jabuka.tv

U Širokom Brijegu otvorena izložba “2 godine 2 mjeseca 2 dana”

U srijedu je u Širokom Brijegu otvorena skupna izložba “2 godine 2 mjeseca 2 dana” kojom je galerija Vrba proslavila svoj drugi rođendan.

Na izložbi se predstavilo četrnaest autora.

Popis autora: Mario Šunjić, Ana Naletilić, Dario Pehar, Željko Koren, Mateja Galić, Tomislav Zovko, Tamara Herceg, Dalibor Nikolić, Ivona Skočilić, Vlado Kraljević, Vilim Parić, Jure Paponja, Boris Orenčuk, Darko Dugandžić

Povjesničaraka umjetnosti Dora Lučić o izložbi je napisala:

Simboličnim smještajem u središtu grada, uz rijeku Lišticu, galerija Vrba u svoje dvije godine, dva mjeseca i dva dana postojanja promijenila je oblikovnu i idejnu vizuru Širokog Brijega. Ostakljene stijenke galerije ispod stare vrbe pozivaju prolaznike da postanu sudionici i reagiraju na umjetnost na svakodnevnoj razini. Time nadilazi svoju primarnu enciklopedijsku ulogu prikupljanja, istraživanja i izlaganja umjetničkih djela te ulazi u interaktivno područje suvremenog života zajednice. Tako je početna ideja pokretačice Ivone Skočilić višestruko ispunjena.

Tijekom dvije godine djelovanja, kontinuirano je prisutan i aktivni društveni angažman: galerija je ugostila brojne likovne umjetnike kao i književnike koji su održali promocije svojih djela ili druženja uz čitanja poezije. Također, redovito se organiziraju likovne radionice i tečajevi za djecu i odrasle, čime se doprinosi buđenju svijesti o važnosti umjetnosti, o samom procesu stvaranja, kao i o posljedičnom odnosu akcija-reakcija. Larpurlartistička i mimetička uloga umjetnosti anulirane su kako bi se razvila socijalna obaveza umjetnika prema potencijalnim budućim generacijama. Tako se slobodno može reći da je Galerija prerasla u svojevrsni kulturni centar grada. Tijekom dvije godine rada osvrnula se i na umjetničku tradiciju sredine i na rad istaknutih pojedinaca širokobriješke recentne prošlosti, iskazujući tako senzibilitet za njegovanje duha utkanog u život sredine i njezinih stanovnika.

Nit vodilja koja prožima sve radove ove skupne izložbe pod nazivom 2 godine, 2 mjeseca i 2 dana puno je dublja od naoko vidljive teritorijalne poveznice. Ono što vezuje četrnaest autora njihova je senzibilnost za svijet koji ih okružuje i njegove mijene, kao i doza određene konceptualne mirnoće u izrazu. Ipak, svaki od njih na sebi je blizak način izrazio svoja egzistencijalna promišljanja, ponekad i svoj osobni krik. Tako se u djelima pomiču granice realnosti, stvarnost i iluzija se prepliću, propituje se istina i njena etična utemeljenost, uz često prisutnu ironiju. Od potpune dekonstrukcije i apstrahiranja do kontemplativnih prizora, svi radovi postavljaju važna pitanja na osobnoj, ali i civilizacijskog razini.

Radi se o čitavoj lepezi različitih likovnih izričaja koji su izvedeni raznim tehnikama: od metalnih i drvenih instalacija, preko digitalnih tehnika, do onih slikarskih, tradicionalnih uljanih te kombiniranih. Ništa manja raznolikost može se prepoznati u stilskom aspektu izvođenja djela, kao što je blisko konceptualnoj postmodernističkoj ideji cjelovitosti. Autori su u djelima koristili moderan pročišćeni jezik kako bi se istaknula idejna poruka, bez dojma zasićenosti kod promatrača, no pragmatična značajka predstavljenih djela ipak ovisi osamom promatraču: njegov angažman određuje hoće li se postati sudionik umjetničkog promišljanja i promjene te stupiti u dijalog s jasno čitljivim kritičkim porukama radova ili pak ostati pasivni promatrač.

Galerija Vrba svojim djelovanjem objedinjuje prošlost, sadašnjost i budućnost zapadnohercegovačkog kraja, zalažući se za prosperitet umjetničkog pojedinca i kreativnu osviještenost cjelokupne zajednice. Takvim kvalitetama sebi osigurava dugotrajnost, no, ono važnije, jednoj sredini omogućuje sadržajem prožetu i ugodniju stvarnost, napisala je Lučić.

Za sve koji žele pogledati izložba će biti otvorena do 30. siječnja.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.