U Širokom Brijegu obilježeno sjećanje na pobijene franjevce i puk

Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća svečano je obilježen na Trgu širokobrijeških žrtava u utorak u Širokom Brijegu.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić u izjavi za medije istaknuo je da se vijenci polažu u znak sjećanja na pobijene franjevce, ali i na sve žrtve totalitarnih režima.

Otkriveni ostaci još trojice ubijenih franjevaca

Namjera nam je da se skine veo tajne kojim se prikrivamo sve do današnjeg dana. Navodnim antifašizmom kao univerzalnom vrijednošću pokušava se zataškati zločin komunističkog režima. Mi želimo afirmirati sjećanje na te žrtve jer smatramo da su te žrtve zaslužile i odavanje počasti i dostojanstveno označavanje njihovih grobišta, na čemu intenzivno radimo proteklih godina. Želimo i da se sjećanje na to razdoblje, na sve totalitarne režime, zadrži kako se oni ne bi ponovili, rekao je Zdenko Ćosić.

Vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Mića Stojić kazao je da rad Vicepostulature ide ustaljenim tijekom.

Fra Miljenko Mića Stojić u izjavi za medije naglasio je da postoje naznake da je u ubojstvima franjevaca sudjelovao vrlo poznati jugokomunist

Ono što bih istaknuo za ovu prošlu godinu je sljedeće: uspjeli smo pronaći još trojicu ubijenih hercegovačkih franjevaca u jednoj jami dosta udaljenoj odavde, naveo je Stojić, dodajući da o tome ne želi više reći jer se još uvijek ispituju podrobnosti.

>> Pročitajte i: Stojić za Jabuka.tv: Pronašli smo još neke fratre u jednoj jami

Nadam se da ćemo možda već i sljedećeg mjeseca objaviti što se točno dogodilo. Samo mogu reći da je, prema svim saznanjima, jedan vrlo poznati jugokomunist sudjelovao u ubojstvu te trojice franjevaca, zaključio je Stojić u izjavi.

Položeni vijenci i upaljene svijeće

Vijence su položila izaslanstva Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

U ime Grada Širokog Brijega vijence su položili gradonačelnik Miro Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Široki Brijeg Vinko Topić te predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Širokog Brijega Pero Kožul.

Izaslanstva Grada Širokog Brijega, ŽZH i HNS-a položila su vijence i upalila svijeće

U ime Županije Zapadnohercegovačke vijence su položili predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić te vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” fra Miljenko Mića Stojić.

U ime Hrvatskoga narodnoga sabora vijence su položili član Predsjedništva HNS-a i ministar branitelja ŽZH Mladen Begić, voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a Ilija Vrljić te ispred Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Hrvoje Mandić.

Uz nazočnost predstavnika županijske i gradske izvršne i zakonodavne vlasti, kao i predstavnika udruga proizišlih iz Domovinskog rata, intonirana je hrvatska himna ”Lijepa naša” te je održana kratka molitva koju je predvodio fra Miljenko Mića Stojić.

Dani sjećanja

Podsjetimo, Grad Široki Brijeg i Županija Zapadnohercegovačka donijeli su odluke o dostojnom obilježavanju 7. veljače.

Tako je Grad Široki Brijeg 2013. godine donio Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Županija Zapadnohercegovačka 2014. godine donijela je Odluku o obilježavanju 7. veljače Danom komunističkoga zlosilja Županije Zapadnohercegovačke.

(www.jabuka.tv)


39 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.