U Sarajevu zabranjena okupljanja veća od 250 ljudi i nastava u zdravstvenim školama

Danas je usvojena naredba Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Sarajevske županije u cilju prevencije širenja koronavirusa.

Od danas na snazi je Naredba Kriznog stožera SŽ: Otkazuju se javna okupljanja s više od 250 sudionika, javlja Klix.ba.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva Sarajevske županije u cilju daljnjeg praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja bolesti izazvane novim koronavirusom koji je proglašena zaraznom bolešću čije je spriječavanje i suzbijanje od interesa za Federaciju BiH, na danas održanoj sjednici sjednici donio je Naredbu kojom se preciznije definira i nalaže postupanje javnih subjekata i pojedinaca u trenutnim okolnostima:

– Nalaže se bolničkim ustanovama u Sarajevskoj županiji da zabrane posjete bolnicama, kao i u ustanovama socijalne zaštite koje zbrinjavaju djecu, mlade i stare osobe na području Županije.

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama otkazivanje nastave za učenike srednjih zdravstvenih škola i studente fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

Mandić: U BiH se može očekivati povećanje broja zaraženih osoba

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama na području KS da obavljaju samo neophodne specijalističko-konzultativne preglede, po procjeni specijalista i tima obiteljske medicine.

– Osobama starije životne dobi i kroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje odlaske u zdravstvene ustanove, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb. Preporučuje se da prvo zdravstvenu ustanovu – ambulantu obiteljske medicine kontaktiraju i telefonom, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

ŽZH: Krizni stožer preporučio odgađanje javnih skupova i redovitih pregleda

– Nalaže se svim zdravstvenim ustanovama u Sarajevskoj županiji, javnim i privatnim, da pacijente sa akutnim respiratornim simptomima i febrilna stanja ne upućuju izravno na Kliniku za infektivna oboljenja ili na Kliniku za plućne bolesti i TBC KCUS-a i Opću bolnicu “Prim. Dr Abdulah Nakaš”.

– Osobe koje imaju akutne respiratorne simptome i febrilna stanja, a nisu pod zdravstvenim nadzorom, nemaju povijest putovanja u ugrožena područja, u prethodnih 14 dana, kao ni kontakt sa osobama koje su putovale u ugrožena područja, potrebno je pozvati dežurne brojeve telefona nadležnih Domova zdravlja Sarajevske županije, kako bi dobile savjet i instrukcije za dalje postupanje.
Samoinicijativni odlazak u Hitnu medicinsku pomoć ili urgentne centre Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” i KCUS-a je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

– Nalaže se osobama koje su posljednjih 14 dana boravile u zemljama koje se ugrožena zarazom novim koronavirusom (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, a i sva druga ugrožena područja), a nisu prošle sanitarnu kontrolu na graničnim prijelazima i nemaju izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru/samoizolaciji, da se obavezno telefonski jave nadležnoj epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo KS na otvorene brojeve telefona, u cilju uspostavljanja zdravstvenoga nadzora i vođenja registra. Ne provođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe krivičnoj odgovornosti.

Zatvaraju se sve osnovne i srednje škole u RS, zabranjuju se javna okupljanja

– Nalaže se hotelima, hostelima i vlasnicima privatnih apartmana za iznajmljivanje da ažurno vode Knjigu stranih gostiju i registriraju dolaske stranih gostiju – turista iz ugroženih područja (posebno Kini, Italiji, Južnoj Koreji i Iranu a i sva druga ugrožena područja) koji su u posljednjih 14 dana boravili u ovim područjima, te da kontaktiraju odmah telefonsku nadležnu epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije na otvorene brojeve telefona, u cilju njihovoga stavljanja pod zdravstveni nadzor. Neprovođenje ove mjere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti podliježe kaznenoj odgovornosti.

– Javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama naloženo je, da u slučaju sumnje na oboljenje od koronavirusa slijede algoritme komunikacije, pregleda i prijevoza Kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija u kantonu u cilju poduzimanje mjera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.

– Zbog promjene epidemiološke situacije u svijetu, Europskoj regiji i Bosni i Hercegovini, a shodno Naredbi Kriznog stožera Federalnoga ministarstva zdravstva nalaže se da J.U. Opća bolnica “Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ shodno raspoloživim bolničkim posteljnim kapacitetima hitno napravi preraspodjelu posteljnih kapaciteta kako bi se omogućilo zbrinjavanje većeg broja oboljelih u bolničkim zdravstvenim ustanovama na području kantona.

– Nalaže se zdravstvenim ustanovama u Sarajevskoj županiji, da, shodno razvoju i promjeni epidemiološke situacije u svijetu, Europskoj regiji i Bosni i Hercegovini, pripreme planove stavljanja zdravstvenoga kadra na raspolaganje za potrebe zbrinjavanja većeg broja oboljelih u zdravstenim ustanovama na području Županije, a sukladno odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

– Shodno promjeni epidemiološke situacije u svijetu, Europskoj regiji i Bosni i Hercegovini, kao i procjeni epidemiološkoga rizika, otkazuje se održavanje javnih skupova u Sarajevskoj županiji na kojima se okuplja više od 250 sudionika, sukladno propisu o javnom okupljanju. U narednom razdoblju Krizni stožer će, shodno, procjeni epidemiološkoga rizika, izdavati daljnje instrukcije za održavanje javnih skupova sukladno propisima o javnom okupljanju.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

– Svim nastavnicima i učenicima u javnim i privatnim osnovnim i srednjim školama, koji imaju simptome respiratornih bolesti, upućen je nalog da ne dolaze u školu. Isto se odnosi na odgajatelje i djecu u obdaništima, javnim i privatnim, Nepridržavanje je kršenje Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH

– Nalaže se hotelima i ugostiteljskim objektima, da kontinuirano provode opće mjere za spriječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti utvrđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i to: osiguranje higijenski ispravne vode za piće, osiguranje zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova za njihovu proizvodnju i promet; uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija na način i pod uslovima kojima se osigurava zaštita od zagađivanja voda i zemljišta, kao i održavanje glodara i insekata na biološki prihvatljivom minimumu; održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta; vršenje obavezne (preventivne) dezinfekcije u: objektima za proizvodnju i promet namirnica i predmeta opšte upotrebe, te sirovina za njihovu proizvodnju odnosno prevoznim sredstvima namijenjenim za njihov prevoz; objektima odnosno prostorima za uklanjanje otpadnih voda i drugih otpadnih materija, kao i prostorijama hotela i ugostiteljskih objekata

Uz provođenje gore navedenih mjera Program obavezne imunizacije ne obustavlja.

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.