ŽZH: Krizni stožer preporučio odgađanje javnih skupova i redovitih pregleda – Jabuka.tv

ŽZH: Krizni stožer preporučio odgađanje javnih skupova i redovitih pregleda

Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke oglasilo se priopćenjem za javnost u vezi koronavirusa.

Kako navode, obratili su se u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera iz kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija Županije Zapadnohercegovačke, radi zaštite pučanstva od zaraznih bolesti izazvane novim koronavirusom COVID-2019.

U priopćenju, objavljenom na Facebook stranici Uprave civilne zaštite ŽZH, izdvojeno je deset točaka Kriznog stožera.

1. Na području Županije Zapadnohercegovačke do sada nema evidentiranih slučajeva oboljelih od koronavirusa COVID-2019.

2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana su boravile u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili su bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, da se telefonskim putem jave pripadajućim zdravstvenim ustanovama na svom području radi eventualnog poduzimanja daljnjih zdravstvenih mjera.

Širokobriješka studentica iz Italije za Jabuka.tv: Nema panike, ostajem u Bologni

Kontakti zdravstvenih ustanova na području Županije Zapadnohercegovačke:

 • Dom zdravlja Grude: 039-662-162 (124)
 • Dom zdravlja Široki Brijeg: 039-705-233 (124)
 • Dom zdravlja Ljubuški: 039-831-514 (124)
 • Dom zdravlja Posušje: 039-681-124 (124) 039-681-689
 • Uprava civilne zaštite ŽZH: 039-661-377 (121)
 • Zavod za javno zdravstvo ŽZH (ZZJZ) : 063 311-212 ravnatelj, 063 356- 675 epidemiolog

3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje svi osobama da ne putuju u rizična područja, a ukoliko je nužno potrebno otputovati u navedena područja, preporučuje se pridržavanje svih protuepidemijskih mjera te propisanih mjera koje su naložene u rizičnom području.

4. Prema prethodnim preporukama Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva sve osobe koje dolaze iz rizičnih područja bit će rješenjem sanitarnog inspektora stavljene pod 14- dnevni zdravstveni nadzor.

5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke svim osobama preporučuje:

a) Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 69%).

 • Pranjem ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanjaju se virusi koji mogu biti na rukama.

b) Održavanje razmaka

 • Potrebno je održavati razmak od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu.jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.
 • Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.
 • Dohvaćanjem brojnih površina i kontaminiranim rukama možemo virus prenijeti do očiju, nosa i usta odakle može ući u organizam i izazvati oboljenje.

c) Pridržavanje respiratorne higijene

 • Prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.
 • Pridržavajući se navedenog štitimo osobe oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.

SKB Mostar: Otkazuju se besplatni pregledi u Kabinetu za glaukom

6. Prema naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nalaže se zabrana posjete bolnicama i zdravstvenim ustanovama kao i ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i starije osobe.

7. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgađanje javnih skupova, na kojem je planirano prisustvo većeg broj osoba do daljnjeg.

8. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke ne preporučuje osobama starije životne dobi korištenje javnog prijevoza te dolazak na rutinske kontrolne u ordinacije kod obiteljskog liječnika ili u bolnice. Ukoliko je osobama ove dobi potreban recept ili liječnički savjet, preporučuje se kontakt telefonskim putem.

9. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgodu redovitih specijalističko-konzultativnih pregleda, a neophodne preglede obavljati po procjeni specijaliste.

10. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke poziva sve građane na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


18 komentara

 • Ja se sam stavio u samoizolaciju i evo prolazi 14 dana. Znači mogu među svit jer me ništa ne boli? Doduše malo mi se manta, imam povišeni tlak i povišeni kolesterol, šećer u granicama normale. Znači li to kako treba izbjegavati sprovode, mise, svadbe i sva javna okupljnja? Treba znači izbjegavati tržne centre, hotele, kafiće, sva javna okupljanje, bolnice, kontrole kod liječnika, pa u čemu je onda razlika između ovih preporuka i samoizolacije? Niučemu!

 • Oni se oglasili vide da se svi oglasavaju. Pa da i oni nesto kazu. Jedno je sigirno po reakcijama staresina narose sam si u ovoj borbi.

 • Svi ćemo mi umrijeti sad ili kasnije nema se čega bojati treba pljackat narod da se drugi obogate i da drzave pune proračun

 • Corona virus će nam donijeti Sudnji DAN..
  Ne ćemo dugo čekati taj trenutak, najviše godinu dana , onda kud koji mili moji…
  Lagali su nas medijski lešinari ,isto i oni iz novinskih kuća kao i oni iz zdravstvenih ustanova, sveučilišnih bolnica itd..
  Gomila takozvanih lječnika koji se kite naslovima imunologa, infektivnih i virusnih nadrilječnika svih boja i staleža, cereći se glasno i jasno na hrvatskoj televiziji ,tjednima su nas uvjeravali kako je riječ o tek malo jačem virusu prehlade kojeg naše bake liječe medom i kiselim kupusom a koji je za nas toliko (malne) opasan kao Dinamo za Ligu Prvaka..
  Prevaranti, niškoristi muljatori i bezveznjaci koji su škole i fakultete završili na tko zna koji način ,uvjeravali su nas bez imalo srama i stručnog znanja kako je sve pod kontrolom!!!!!
  Takvi šarlatani od lječnika ne mogu kontrolirati ni sebe a kamoli nekoji virus koji se ne ponaša uobičajeno niti pod jednim poznatim dosada parametrom po kojemu se ponašaju svi ti takozvani pozitivno imunološki virusi koji se redovito javljaju svake godine..
  I onda??????????kako od tih bezveznjakovića i šarlatana očekivati da nas zaštite kad ni sami nemaju pojma o kakvoj se golemoj pošasti(ovaj put radi).

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.