U Sarajevu održana prva “Povorka ponosa” u BiH, preko 1.100 policajaca osigurava skup

Više od tisuću osoba nalazi se u Titovoj ulici ispred Vječne vatre odakle je točno u 12 sati krenula prva bosanskohercegovačka “Povorka ponosa” u znak borba za veća prava LGBTIQ populacije.

Sudionici povorke nose transparente i zastave, a središnjim ulicama Sarajeva odjekuju zvukovi zviždaljki i bubnjeva koji predvode šetnju

Na čelu kolone nalazi se mnogo parola, među kojima su “Otpor”, “Ja BiH slobodu”, “Više volim nego što se bojim”, “Žena, lezbejka, kraljica”, “Refugees welcome”.

Najveći transparent je onaj s natpisom “Solidarnost” i mnogi drugi.

Kolonu sudionika osigurava više od 1.100 policajaca uz više od stotina pripadnika zaštitarske agencije. Za sada nema informacija o bilo kakvim incidentima u Sarajevu ili pokušajima ugrožavanja sigurnosti sudionika.

Brojni sudionici su kazali reporterima portala Klix.ba da danas nemaju strah i da se osjećaju ponosno jer su “konačno organizirano u velikom broju izašli na ulice tražiti svoja prava”.

Ja imam ovdje prijatelje i straight i gay, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki, rekla je Mia iz Sarajeva.

Skupina građana u Sarajevu prosvjeduje protiv Povorke ponosa: “Budi gej, ali ne nameći meni da je okej”

U koloni se nalaze mnogobrojne osobe iz javnog života, a među njima su i akademski radnici, političari i strani dužnosnici u BiH

Sudinici će šetati do zgrade Parlamenta na Trgu BiH gdje je planirano da organizatori održe govor te uz pjesmu točno u 14 sati završe skup.

(www.jabuka.tv)47 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.