U Sarajevu i Tomislavgradu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu u srijedu je obilježena 32. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Uz počasni vod hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad te udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Tomislavgrad i HBŽ-a.

Prigodnu molitvu za stradale u Domovinskom ratu izrekao je vojni kapelan fra Mario Ostojić.

Tomislavgrad (Foto: Fena)

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog Tomislavgrad Bože Radoš prisjetio se teških ratnih zbivanja i stradanja u proljeće 1992. godine, istaknuvši kako je tada započela jedna od najtežih bitaka hrvatskih snaga u novijoj povijesti – bitka za Kupres u kojoj je poginulo ili nestalo 160 branitelja, javlja Fena.

Obilaskom spomen obilježja u Livnu i Kupresu u srijedu je i u tim gradovima obilježena obljetnica utemeljenja HVO-a.

U Sarajevu obilježena 32. obljetnica HVO-a

Povodom obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, predvođeno zamjenikom ministra obrane BiH Slavenom Galićem, u srijedu je položilo vijence i upalilo svijeće na spomen-obilježju poginulim i umrlim braniteljima HVO-a na Rimokatoličkom groblju Sveti Josip u Sarajevu.

U izaslanstvu MO i OSBiH nalazili su se i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH brigadni general Tomo Kolenda, brigadiri Mato Đukić i Zdenko Vidaković, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, a polaganju vijenaca nazočili su i predstavnici braniteljskih udruga HVO-a, te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, u crkvi sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a, koju je predvodio don Fabijan Stanušić, kapelan vojne kapelanije svetog Ivana Merca u vojarni Rajlovac u Sarajevu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

U okviru petodnevnog programa obilježavanja 32. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane i 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH, a u spomen na poginule pripadnike HVO-a, vojna izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH položit će vijence i zapaliti svijeće, pored Sarajeva, na spomen-obilježjima u Vitezu, Tomislavgradu, Orašju i Mostaru. Polaganje vijenaca bit će upriličeno i po gradovima i općinama u kojima je djelovao HVO.

Središnja vojna svečanost obilježavanja 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OSBiH i 32. obljetnice utemeljenja HVO-a održat će se u ponedjeljak, 8. travnja 2024. godine, u Mostaru.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.