U Sarajevo dolazi nobelovac Orhan Pamuk, družit će se s građanima

Na poziv izdavačke kuće Buybook u Sarajevo dolazi dobitnik Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk.

Na dan 25. lipnja održat će se javni razgovor s autorom Orhanom Pamukom, s osvrtom na njegov ukupan književni rad, a narednog dana 26. juna u Narodnom pozorištu, Pamuk će prisustvovati premijeri predstave “Snijeg”, nastale prema njegovom istoimenom romanu.

Orhan Pamuk rođen je u Istanbulu 1952. godine, a 2006. je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Njegove knjige prevedene su na 62 svjetska jezika, a prodane su u više od dva milijuna kopija širom svijeta. Njegova djela “Zovem se Crvena” i “Snijeg” postala su najprevođenija djela turske književnosti, prenosi Klix.ba.

Kada je Pamuk 2006. godine dobio Nobelovu nagradu, Švedska akademija je o njemu kazala: “U potrazi za melankoličnom dušom njegova rodnog grada, on je otkrio nove simbole za sukob i preplitanje kultura.”

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Ovoga su Pamuka u Teheranu ispod Trebevića predložili za Nagradu Grada Sarajeva, ali se pobunio turski diktator Ergogan, pa su po zapovjedi Erdoganova šupkolisca odustali i dali nagradu runjavom Stipi Mesiću.

  • Šupkolizac je inače sin poznatoga ratnog zločinca i zapovjednika mudžahedinskih bandi koje su napravile strašne zločine u središnjoj Bosni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.