U Sanskom Mostu proglašeno stanje elementarne nepogode, vrlo ozbiljna situacija i u Bihaću

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić potvdio je kako je u općini Sanski Most proglašeno stanje elementarne nepogode, te je istakao da su u ugroženim područjima trenutačno angažirani svi raspoloživi timovi Županijske uprave civilne zaštite i Crvenog križa.

Još jučer sam bio u Sanskom Mostu, gdje je sinoć i proglašeno stanje elementarne nepogode. Osim što probleme predstavljaju vodotoci Sane i Sanice, mnogo štete nanosi porast vodostaja rječica Zdene i Blihe. Voda je nažalost ušla u stambene i pomoćne objekte, kao i poslovne zone. Izuzetno ozbiljna situacija je i u Bihaću, ali i u Bosanskoj Krupi gdje se nažalost tek večeras može očekivati kulminacija rasta vodostaja. Svi timovi su na terenu, konstantno pratimo situaciju. U ovom momentu je najvažnije da sačuvamo živote naših građana i da im pomognemo u zaštiti imovine, riječi su županijskog premijera Ružnića.

Izuzetno ozbiljna situacija je i u Bihaću, kao i u Bosanskoj Krupi. Više bihaćkih naselja ugroženo je zbog obilnih padalina ili je već poplavljeno. Kiša koja i dalje pada prouzročila je izlijevanje vode iz riječnih korita, poplavljene desetke stambenih i pomoćnih objekata, te aktivaciju klizišta.

Najozbiljnija situacija je u Pokoju, Kulen Vakufu, Kraljama, Ripču, Račiću, Kostelima, Pritoci, Klokotu, Kamenici, Muslićima…

Sve nadležne službe, sada uključujući i timove za djelovanje na vodi i pod vodom, danonoćno su na terenu što je potvrdio i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić.

Svi su na terenu od jučer ujutro, bez odmora. Osobno sam se u to uvjerio, s obzirom da sam do kasno u noć obilazio najugroženije mjesne zajednice. Pokušavamo odgovoriti na sve zahtjeve koji nam pristižu. Timovi za djelovanje na vodi i pod vodom dostavljaju hranu i vodu za piće onima koji su ostali odsječeni, pripremaju se i dostavljaju vreće za pijesak. Najvažnije je da nema životno ugroženih i da trenutno dajemo maksimum naših mogućnosti na očuvanju imovine. Nadamo se da će se nastaviti trend stagniranja ili opadanja vodostaja u gornjem toku Une, što se prvenstveno odnosi na poboljšanje situacije u Kulen Vakufu i okolici. To bi se naravno kasnije trebalo odraziti i na vodostaj nizvodno, izjavio je bihaćki gradonačelnik.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

 

1 komentar

  • Vidi brda u blizini što kuću ne pravite u strani, oni bi da im je ravno oko kuće pa čim okrene kiša samo kmece, i kad prave nemaju im temelji 5 centi betona, udri pola metra betona kao što se radi kod nas pa neće lako poplivat

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.