Pale cijene goriva diljem BiH, evo gdje je najjeftinije

Prema najnovijim podacima Federalnog ministarstva trgovine došlo je do novog pada cijena goriva diljem Bosne i Hercegovine.

U Mostaru je najniža cijena benzina 2,41 KM, dok je najniža cijena dizela 2,36 KM.

Najniža cijena benzina u Sarajevu iznosi 2,46 KM, a dizela 2,31 KM.

U Banjoj Luci cijela dizela se kreće oko 2,39 KM dok je cijena Benzina 2,55 KM.

U Tuzli je cijena litra benzina manja nego u Sarajevu, a iznosi 2,41 KM, dok je najniža cijena dizela ista, piše Avaz.

Prosječna maloprodajna cijena za premium bezolovnog benzina 95 u odnosu na 17. travnja ove godine, niža je za 3,03 posto kada je iznosila 2,64 KM/litri.

Prosječna maloprodajna cijena dizela također je niža za 7,58 posto u odnosu na 17. travnja, kada je iznosila 2,64 marke po litri.

Na ovim benzinskim crpkama je gorivo najjeftinije

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog  donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate (“Službene novine Federacije BiH”, broj 26/21).

Navedenom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litri derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litri derivata. Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. travnja 2021. godine, podsjećaju iz resornoga ministarstva.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.