U SAD-u zaplijenjeno 16 tona kokaina vrijednog milijardu dolara

Američke federalne vlasti zaplijenile su 16,5 tona kokaina vrijednog više od milijardu dolara na brodu u Philadelphiji, u jednoj od najvećih ovakvih akcija u povijesti SAD-a, priopćeno je iz Ministarstva pravde.

Savezne, državne i lokalne snage sigurnosti u ponedjeljak su ušle na teretni brod MSC Gayane i pronašle kokain u sedam kontejnera.

Uhićena su dva člana posade, Ivan Durasevic i Fonofaavae Tiasaga, priopćile su vlasti.

Obojica su rekli da su pomogli napuniti brod kokainom tijekom putovanja.

Ova količina kokaina mogla bi ubiti milijune, millijune ljudi, napisao je na Twitteru državni tužitelj u Philadelphiji William McSwain, prenosi Al Jazeera Balkans.

Njegov ured procjenjuje da je vrijednost kokaina više od milijardu dolara. Brod je bio u Čileu, Peruu, Kolumbiji i Panami tijekom prošlog mjeseca, objavio je Reuters.

Tvrtka Mediterranean Shipping, koja je vlasnik broda, priopćila je da je svjesna incidenta te da je već ranije radila s američkim agencijama za provedbu zakona na slučajevima trgovine drogom.

Zaplijena je jedna među najvećim u američkoj povijesti, pored oduzimanja 21 tone kokaina u Kaliforniji 1989. godine i 14 tona u Teksasu iste godine.

Kokain je jedna od droga koje se najviše koriste u SAD-u. Prema američkim zvaničnicima, u SAD-u se konzumira najviše kokaina na svijetu.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.