Hrvatska otvara vrata za 3.000 radnika

Ministar rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske Marko Pavić najavio je kako će Vlada odobriti povećanje kvota za strane radnike i to 2.000 dozvola za turizam i 1.000 za građevinu.

U oba sektora postoji mogućnost i dodatnog povećanja za još po 1.000 u slučaju nedostatka domaće radne snage.

Kvote su zadnja linija obrane, a Vladi je cilj da rastu standard i plaća, jer je to jedan od glavnih načina da zadržimo ljude u Hrvatskoj, rekao je Pavić za RTL Direkt.

Vlada će povećati kvote za uvoz stranih radnika, nakon što su poslodavci ovih dana upozoravali da je turistička sezona ugrožena te kako im nedostaje čak 5.000 radnika, najviše u turizmu i graditeljstvu.

Pavić je napomenuo i kako je prošli tjedan pozvao poslodavce da počnu zapošljavati domaću radnu snagu sa Zavoda za zapošljavanje te da je od 1.600 nezaposlenih, koji su bili spremni za rad u sezoni, u zadnjih nekoliko dana zaposleno njih 600-tinjak.

Istaknuo je i da su zastali s odobravanjem kvota jer su analizom uvidjeli da se 70 posto, odnosno tri četvrtine poslodavaca, koji su uzeli strane radnike, nije ni oglasilo na domaćem tržištu.

Stoga, kazao je, raspravlja se model prema kojem će svi poslodavci morati radnu snagu prvo potražiti na domaćem tržištu, kako se ne bi spuštala cijena rada.

(Hina)


5 komentara

  • E tako je to kad ni vlast ni poslodavci ne cijene radnike svoje države pa sad moraju plaćati strane radnike više nego Hrvate,dati smještaj i infrastrukturu za strane radnike tj. Kupatilo kakvo njima odgovara ali i demografske promjene,nažalost.
    Više ne vrijedi za radnike koji su m u turizmu radili od ujutro do navečer da imaju besplatno kupanje umjesto plaće.

  • To samo poslodavci traže da se plaće ne povećaju neka sebi smanje dobit neka povećavaju plaću jer se ot te plaće što oni nude ne može živjeti, stoga neka traže radnike ,a država im ne bih smjela davat da uvoze radnu snagu dok radnika ima na birou.

  • Biro ne služi za zapošljavanje možeš na Birou za zapošljavanje biti do penzije,kako ono kažu, a penziju nećeš nikada dobiti zato ko je mlađi ode za boljim životom kad za državne institucije ili EP nisu podobni.

  • Tko ne prihvati posao, a nalazi se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, automatizmom se skida sa evidencije Zavoda za zapošljavanje. Već smo jednom vidjeli ovu umotvorinu HDZovaca koji su na taj način smanjili nezaposlenost. Hvali se i Pljenković kako nikada nije bila manja nezaposlenost, a istina je potpuno drugačija. RH ima sto tisuća(100.000) radnika manje u radnom odnosu nego 2008. godine. Poražavajući su rezultati odnosa uposlenih i umirovljenika. Poražavajući je sam broj stanovnika RH. Poražavajući je broj onih koji su morali ići tražiti zaposlenje vani. Nitko nema hrabrosti iznijeti stvarne statističke podatke o broju stanovnika, o radno sposobnom stanovništvu, koliki broj radi od radno sposobnog stanovništva, koji je broj u realnom sektoru, a koliki broj je uhljebljen u partijskom sektoru, koliki je broj umirovljenika, umirovljenici po strukturama primanja i po strukturama starosti, povlaštenom umirovljeničkom statusu, i stotine drugih pitanja i odgovora koje bi dalo realno i stvarno stanje demografije, gospodarstva, socijalne politike, gdje se RH nalazi danas, a gdje će biti 2050 i 2100? Politika se bavi trivijalnim temama, iskrivljuje stvarnost i brine za se.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.