U rujnu obavljeno 1.118 besplatnih mamografskih pregleda – Jabuka.tv

U rujnu obavljeno 1.118 besplatnih mamografskih pregleda

U sklopu ”Dana zdravlja” koje organizira Udruha ”Think pink – zajedno smo jedno”, u suradnji s udrugamna žena oboljelih od karcinoma dojke, uz provođenje svih epidemioloških mjera, u prvoj fazi mobilnim mamografom obavljeno je 1.118 besplatnih mamografskih pregleda na 20 lokacija širom BiH.

Iz Udruge Think pink – zajedno smo jedno su priopćili da je kod dvije žene otkriven karcinom dojke, a kod 47 žena su uočene promjene na dojci te su one upućene na dodatne preglede s ciljem utvrđivanja dijagnoze ili otklanjanja sumnje na karcinom dojke.

U drugoj fazi održavanja Dana zdravlja, koja će biti organizirana do kraja ove godine, bit će obavljeno još najmanje 400 besplatnih mamografskih pregleda u ruralnim dijelovima zemlje.

‘Dani zdravlja’ tijekom kojih se ženama širom Bosne i Hercegovine, s fokusom na udaljene lokacije, pružaju usluge besplatnih mamografskih pregleda, spašavaju živote. Udruga ‘Think Pink – Zajedno smo jedno’ kroz brojne aktivnosti radi na podizanju svijesti stanovništva o karcinomu dojke, s naglaskom na prevenciju i rano otkrivanje ove bolesti, razbijanju predrasuda i stigmatizacije vezane uz karcinom dojke te generalno na promociji zdravih stilova života i unaprijeđenja i očuvanja zdravlja stanovništva, navodi se u priopćenju ove udruge.

Napominje se da je u Bosni i Hercegovini karcinom dojke još uvijek bolest koja odnosi najviše života među ženama. Svake godine oko 1.300 žena otkrije da ima karcinom dojke.

Široki Brijeg: Udruga Narcis organizirala besplatne mamografske preglede za 50 žena

Iako ne postoji središnja baza podataka, zabilježeno je da u našoj državi borbu s bolešću izgubi najmanje 500 žena godišnje. Pored nepostojanja službenog registra osoba oboljelih od malignih bolesti, u BiH ne postoji razvijen program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke te veliki broj žena ne ide na redovne preglede, navode iz Udruge.

Iz tog razloga u velikom broju slučajeva, karcinom dojke se otkrije u kasnoj fazi, kad su šanse za izljiečenje minimalne. Inače, karcinom dojke je u velikom postotku izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme te je program prevencije i ranog otkrivanja karcinoma dojke koji provodi Udruga Think Pink – Zajedno smo jedno u Bosni i Hercegovini od izuzetnog značaja.

Iz Udruge napominju da su ove godine Dane zdravlja organizirali zahvaljujući sredstvima prikupljenim od prošlogodišnje Utrke/Šetnje za život Race for the Cure, priopćeno je iz Udruge Think Pink – Zajedno smo jedno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.