U RS-u žele zabraniti solarij

Udruga dermatologa Republike Srpske pokrenut će inicijativu prema Vladi i Narodnoj skupštini RS da se upotreba solarija u Srpskoj zabrani potpuno ili bar maloljetnicima.

Rekla je to predsjednica Udruge dermatologa RS dr. Dragana Starović, na početku preventivne kampanje protiv karcinoma kože “Euromelanom” koju je u ponedjeljak u Banja Luci organizirao Univerzitetsko-klinički centar (UKC) RS.

”To će biti dogovor na Skupštini dermatologa RS, ali najvjerojatnije ćemo ići s inicijativom za potpuno ukidanjem solarija. Znamo da ćemo dobiti kritike od kozmetičkih salona, ali smatramo da je zdravlje na prvom mjestu”, naglasila je Starović.

Dermatolozi se nadaju da će postići da upotreba umjetnog sunca bude zabranjena bar maloljetnicima, piše Glas Srpske.

”U tom slučaju, stariji od 18 godina morali bi potpisati izjavu da na svoju odgovornost koriste solariju. Nadamo se da ćemo bar mlade spasiti od štetnog UV zračenja”, kazala je Starović.

U 2015. je otkriven veći broj karcinoma kože nego ranije, a 20 melanoma je potvrđeno patohistološkim nalazima.

Inicijativa je, dodaje, nastala po ugledu na Srbiju i zemlje EU, koje su već zabranile upotrebu solarija mlađima od 18 godina. Najavljeno je da će 2017. godine u cijeloj EU nastupiti potpuna zabrana umjetnog sunčanja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.