U RS-u pao broj i studenata i profesora

U Republici Srpskoj (RS) nastavljen je trend opadanja broja upisanih studenata na visokoškolskim ustanovama.

Prema podacima entitetskoga Zavoda za statistiku, u školskoj 2017./18. godini u prvi ciklus studija visokoga obrazovanja, uključujući i integrirane studije, u zimski semestar bilo je upisano 32.585 studenata, od toga je njih 26.517 upisano na sve godine studija, a 6.068 su apsolventi. Upozoravajući je podatak da je broj upisanih studenata, u odnosu na prethodnu godinu, manji za 2.207 studenata, odnosno 6,3 posto.

Od ukupnoga broja upisanih akademaca, na javne visokoškolske ustanove upisano je njih 70,3 posto, a privatne visokoškolske ustanove 29,7 posto.

Prema programu obrazovanja, koji je prilagođen principima Bolonjske deklaracije, studiraju skoro svi studenti, njih 98,3 posto. Redovno studira 89,8 posto studenata. U ukupnom broju upisanih studenata, udio studentica je 57,2 posto i taj postotak nije se znatno promijenio u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Statističari su naveli i da je smanjen broj akademaca koji su završili studije. U prošloj godini 5.081 student je diplomirao/završio akademske ili strukovne studije, što je za 7,2 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnoga broja diplomiranih/završenih studenata 57,8 posto su studentice. Na visokim školama diplomiralo je njih 15,5 posto,a na sveučilištima 84,5 posto.

Polovina studenata stekla je zvanje iz obrazovne oblasti – društvene znanosti, poslovanje i pravo (47,3 posto), dok je najmanje studenata steklo zvanje u oblasti – usluge, njih svega 2,3 posto.

I broj profesora u RS-u je smanjen. U školskoj 2017./18. godini na visokoškolskim ustanovama zaposleno je 2.736 nastavnika i suradnika i u odnosu na prethodnu godinu manji je za 1,4 posto.

Od ukupnoga broja nastavnika i suradnika 45,4 posto su žene.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.