U Riječkom zaljevu detonirana bomba teška 1.100 kg

Nakon što je protubrodska mina zaostala u riječkoj luci iz Drugog svjetskog rata uspješno uništena eksplozivom na sigurnoj lokaciji u Riječkom zaljevu, u 14:45 sati oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije izmještanja i neutralizacije mine.

Kako je priopćeno iz Stožera civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u ”crvenoj zoni” potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku.

Stoga se stanari tog područja, njih oko 500, koji su u subotu evakuirani polako vraćaju svojim domovima, a od 15:00 sati normalizirao se i promet središtem grada.

Mina je u složenoj akciji izmještanja i neutralizacije u nedjelju rano ujutro podignuta s morskog dna u riječkoj luci, otegljena na sigurnu lokaciju u Riječkom zaljevu te je u 13:15 sati uništena eksplozivom.

Nakon eksplozije provjereno je je li sve obavljeno prema planu, a potom je oglašen prestanak opasnosti.

Protubrodska mina teška oko 1.1000 kilograma iz Drugog svjetskog rata otkrivena je na morskom dnu u riječkoj luci tijekom infrastrukturnih radova potkraj lipnja, a dijelom je bila ukopana u muljevito dno. Zbog karakteristika i lokacije na kojoj je pronađena, minu nije bilo moguće uništiti na mjestu pronalaska pa je izrađen plan izmještanja i neutralizacije.

(www.jabuka.tv | Foto: Nel Pavletic/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.