U protekle tri godine BiH napustilo oko 400 liječnika specijalista

Tisuće zdravstvenih djelatnika, među kojima su stotine liječnika specijalista, otišlo je iz naše zemlje, i ta pojava, kažu u Liječničkoj komori Federacije, poprima epidemijske razmjere.

Vlasti ignoriraju ovaj problem, iako se zdravstveni sustav već suočava s posljedicama – samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 liječnika specijalista, javlja FTV.

U učionici jednog centra za strane jezike u Zenici, 60 posto od 120 polaznika su zdravstveni profesionalci, uglavnom liječnici. Poznavanje određenog stupanja njemačkog i engleskog jezika odnedavno je, uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme, uvjet za dobivanje radnih dozvola u zemljama Europske unije.

Almir Kavaz, anesteziolog u zeničkoj bolnici, s obitelji uskoro odlazi iz BiH, sa željom da osiguraju sebi budućnost. Dodaje kako unapređivanje njegovog znanja nije moguće ostvariti u BiH.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu kako za problem odlaska liječnika iz naše zemlje odgovornost treba tražiti u nespremnosti vlasti da djeluju u korist zdravlja građana i zdravstvenog sustava.

Prim. dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDŽ-a, upozorava kako već sad nedostaje liječnika – oprema se može i nabaviti, ali za jednog specijalista trebaju desetine godina.

Liječnička komora Federacije godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s problemom odlaska liječnika. Reakcije nadležnih su izostale i sada se suočavamo s posljedicama – odlaskom liječnika.

“Ne budemo li smislili strategiju zasnovanu na boljem stimuliranju liječnika, boljim uvjetima za njihovu edukaciju i rad, po modernoj medicinskoj znanosti, doći ćemo u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sustav Federacije”, rekao je za FTV prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH.

Ta se situacija može spriječiti sustavnim mjerama koje će vlasti kreirati uvažavajući zahtjeve i preporuke liječničke struke.5 komentara

  • normalne sredine pokušavaju zaustaviti odlazak mladih i obrazovanih a u našem domu zdravlja ravnatelj,psihički bolesna osoba, daje otkaze liječnicima pod suludim objašnjenjima i sve uz blagoslov politike.

  • njemu je upravo potreban jedan kum tipa petrov a i jest njegov kum….kojeg je upravo taj iz dz doslovce presvukao i to obilato iskoristio onaj ne nasmijani dvojac iz zegeja i ostali uhljebi pa taru normalne ljude oko sebe…..inače ko ne radi svoj posao iz ljubavi prema ljudima i ne treba ni raditi ako je tamo radi čiste obveze ili tko zna čega…..mislim para…..

  • Nas ravnatelj ne samo da daje itkaz ljecnicima nego specijalistima kojima je taj isti dom zdravlja placao dodatno skolovanje i usavrsavanje to valjda postoji samo kod nas

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.